84-ти пореден ден на протести в цяла България. Гражданите отново

...
84-ти пореден ден на протести в цяла България. Гражданите отново
Коментари Харесай

На живо: Ден 84. Гражданите протестират срещу мутрите, а ЕК ни порица за корупцията

84-ти следващ ден на митинги в цяла България. Гражданите още веднъж ще излязат и ще изискат оставката на държавното управление и основния прокурор. Демонстрациите през днешния ден идват на фона на скандалния отчет на Европейската комисия, в която се означават проблемите в битката с корупцията, медийният плурализъм и независимостта на правосъдната власт. Очаква се през днешния ден да има митинг и на самодейността “Правосъдие за всеки ”, който ще се организира пред постройката на Съдебната палата. Той е под надпис ”Правосъдие без каскет ” и е с начален час 18.30 ч.
Хронологията на днешния митинг следим онлайн.



Пореден парещ ден от началото на демонстрациите у нас. Голям пестник бе зашлевен на България с днешния европейски отчет, само че в това време ръководещите обявиха, че Брюксел е похвалил напредъкът на страната ни в битката с корупцията. Това непроменяемо е по този начин - отбелязва се прочут прогрес, само че дружно с това се подчертава и върху доста належащи проблеми. В отчета си Европейска комисия се базира на съществени данни от “Трансперънси интернешнъл”, “Евробарометър” и други

В края на тази седмица ще се организира следващият народен митинг, разгласен като Велико национално въстание. Демонстрациите събират хора от цялата страна и са извънредно всеобщи. Това е четвърти сходен митинг.

Първото Велико национално въстание бе съпроводено със сериозна ескалация на напрежението. През целия ден имаше конфликти с полицията. Бихи бяха жители и публицисти. Имаше ранени служители на реда и десетки арестувани. Сблъсък имаше и при Великото национално въстание, което се организира на 22 септември. Тогава до известна ескалация на напрежението се стигна, откакто протестиращите се реалокираха пред към този момент някогашната постройка на Народното събрание в региона на паметника на “Цар Освободител”.

Напрегнато бе в седмицата, в която от ръководещите организираха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до конфликти. Имаше принуждение и над публицисти.

По време на конференцията министър председателят Борисов съобщи, че ще беседва с съдружните си сътрудници в лицето на Оперативна програма и ще предложи разновидности. Сред тях е и държавното управление да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че сходен сюжет не стои на масата на обединението.

Вече дни наред с изключение на митинги в региона, станал прочут като “Триъгълника на властта”, цивилен акции има и на разнообразни точки в столицата. Чест обект на публичното неодобрение са медиите - митинги към този момент няколко пъти е имало пред постройката на Българската национална телевизия. Вчера проява имаше и пред постройката на организация “ПИК”.

ФрогНюз напомня, че голямото неодобрение избухна откакто прокуратурата нахлу в постройката на Президентството, с цел да арестува чиновници от администрацията. Безпрецедентния ход бе избран като тъпчене на Конституцията и посегателство върху суверенитета на страната. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи несполучлив опит да дебаркира на българския бряг покрай лятната резиденция на Ахмед Доган.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР