„Зелен билет“ ще се въвежда в София и при прогноза

...
„Зелен билет“ ще се въвежда в София и при прогноза
Коментари Харесай

„Зелен билет“ ще има и при мъгла, мярката ще се въвежда по-бързо

„Зелен билет“ ще се вкарва в София и при прогноза за жълт код мъгла, открита по данни на Националния и ститут за метеорология и хидрология, показани на тяхната страница. Сега този превозен документ от 1 лева, който важи за целия градски превоз за един ден, се вкарва при четирикратно превишаване на нормите за фини прахови частици във въздуха най-малко два поредни дни на най-малко две от измереателните станции. Но с цел да се пресметна среднодневната норма трябват 24 ч. и чакането на това пресмятане забавя мярката. Столичният кмет няма право да я вкара толкоз бързо, колото е нужно. С смяната мярката ще се вкарва по-бързо и по този начин да се реализира по-добър резултат. В момента точката се разисква в Столичния общински съвет и ще се вкара в случай че бъде утвърдена.

„Тази точка беше въведена с отчет на кмета на София Йорданка Фандъкова. Влезе през вчерашния ден в комисия по околна среда в СОС. Тя прибавя и обогатява опциите за въвеждане на мярката „зелен билет“. Целта на мярката е да понижим натоварването с персонални коли и да предоставим една добра опция на жителите да употребяват градския превоз. Но установихме, че когато приложихме мяркаата на 4-ти дек., че хората възприемат малко отрицателно този двудневен период, който изчакахме. Затова новата смяна, която гласувахме в комисия по околна среда насочва към изчолзване на данни от Националния институт по метеорология и хидрология, свързани с жълт код за мъгла или инверсия или безветрие. Всичко това води до скупчване на доста замърсители в приземните пластове -условията, които ние дефинираме като наднормено замърсяване, представляващо риск за човешкото здраве. С въвеждането на и такава опция за мярката „зелен билет“, даваме една по- огромна еластичност на кмета да приложи тази мярка при указаните условия и по този начин да отговори оптимално бързо на упованията на хората“, сподели шефката на екокомидията в СОС Лорита Радева.

„Наблюдавах намаляване на замърсяване още в средата на деня, когато беше въведен зеления билет поради въведането му и метеорологичните условия“, отговори Радева на въпрос на „Труд“ за това какъв е бил резултата от въвеждането на мярката във вторник тази седмица.

Столичният кмет Йорданка Фандъкива разяснява предлагането си за промени при въвеждането на „зелен билет“: „В зимните месеци нашия град има проблем с повишение на равнищата на фини прахови частици в избрани дни и метеорологични усповия. Наблюдвахме това преди няколко дни. Механизмът, който беше създаден и признат от Столичния общински съвет предходната зима дава опция за въвеждането на мярката „зелен билет“, която в действителност се приема добре от жителите. Това което разпоредих на експертите да предложат беше по отношение на невъзможността ми в понеделник да разглася зеления билет. Трябваше да получа информацията от измервателните станции през нощта в неделя против понеделник, с цел да бъдат резултатите ясни. Това ми се стори незадоволително навременна реакция. Метеоролозите още в неделя вечерта споделиха че се чака да продължат мъглите и инверсиите, само че аз нямах право да въведа тази мярта. Тя е обвързвана със съществени финансови задължения. Затова, с цел да имам опцията в такива моменти, когато метеоролозите ясно дадат прогнозата за съществени инверсии и мъгли и имаме към този момент в деня проблем регистриран на станциите, да мога малко по бързо да реагирам“, сподели Фандъкова. В работен ден сред 200 и 300 хиляди лева ще коства тази мярка на общинския бюджет.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР