„ВиК реформата е постоянно усилие и не може да се

...
„ВиК реформата е постоянно усилие и не може да се
Коментари Харесай

Зам.-министърът Малина Крумова: ВиК реформата е остоянно усилие за предоставянето на качествена услуга на социално поносима цена

„ВиК промяната е непрекъснато изпитание и не може да се реализира с еднократни старания и дейности. Нашата съществена задача е ВиК услугата да дава отговор на националните и европейски изисквания“, това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумува по време на Седмата национална конференция „Оперативна стратегия „Околна среда“ и Програмата за развиване на селските региони в интервала 2014-2020″, оповестиха от пресцентъра на министерството.

„Имаме голям актив, строен през 50-те, 60-те и 70-те години на предишния век. Почти 90 хиляди километра ВиК мрежа, над 6 хиляди водоизточника, близо 70 пречиствателни станции за питейни води и така нататък И въпреки водоснабдяването да обгръща 98% от популацията, мрежата е извънредно остаряла и амортизирана, постоянно аварира, с извънредно огромни загуби, което утежнява качеството на услугата“, изясни Крумова като акцентира, че това е голям инфраструктурен запас, който се нуждае от непрекъсната подръжка.

Заместник-министърът напомни, че уговорките, които страна ни е поела по повод осъществяването на евро директивата за градски отпадъчни води, в по-голямата си част, за жалост, не са изпълнени към сегашния миг нито във връзка с агломерациите над 10 хиляди е.ж. и още по-малко за агломерации в дребни обитаеми места сред 2 и 10 хиляди е.ж. Също по този начин, Крумова акцентира, че главната цел на промяната на ВиК е стабилно и интензивно развиване на инфраструктурата, тъй че ВиК секторът да се самоиздържа при обществено търпима цена за потребителите.

„Ключов миг в плана на тактика за финансиране на ВиК бранша е и напредването на така наречен обществени водни помощи“, прибавя още Крумова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР