„В този ден на национален траур, най-малкото, което можем да

...
„В този ден на национален траур, най-малкото, което можем да
Коментари Харесай

БСП иска отговори от четирима министри за четиримата загинали в Бургас

„В този ден на народен печал, най-малкото, което можем да създадем е да желаяме информация по отношение на всички дейности или бездействия на българските институции, довели до загубата на живота на 4-ма български жители в Бургас“. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, представен от пресцентъра на партията.

Той изясни, че по тази причина ПГ на БСП  за България упорства на съображение на член 113 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание на следващия ден да бъдат изслушани министърът на околната среда и водите, министърът на стопанската система, министърът на вътрешните работи и министърът на районното развиване и благоустройството. „В нашето искане за чуване сме показали и съответни въпроси, на които желаеме отговор в утрешното заседание“, безапелационен бе той.

„В обстановката на обвързана подготвеност на най-малко 4 институции, за следващ път, сякаш неналичието на съгласуваност и превантивни дейности се оказва фатална“, съобщи депутатът от ПГ на левицата Атанас Костадинов. По думите му това е недостатък, който от доста години е реалност за българската страна, само че пострадали са жителите. Според него механизмът е подобен, че от отчетите на „ Басейнова дирекция “ и Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките за водните количества, през разпорежданията и предписанията, които издават до всички водни оператори, през уговорките на регионалните шефове да поддържат в положително положение проводимостта на речните русла и корита, през ограничения, които са вменени от закона на Държавна организация за метрологичен и механически контрол да извършва- до финалното осъществяване и информацията до Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие за съответните дейности за есенния сезон, явно става въпрос за недобра връзка. „Нашето искане е, проследявайки целия този механизъм на обвързана подготвеност на най-малко 4 институции, да покажем истината по въпроса и да се вземат ограничения, които да не слагат България в обстановка, все едно се намираме през средновековието“, съобщи той.

„Един от наболелите въпроси сега е обвързван с Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Имаме пропуск в законодателството – има подредба на язовирите като евентуално рискови, тези които са над 50 хиляди кубика“, изясни депутатът Манол Генов. По думите му в тази ситуация в Бургас има 7 язовира, свързани един с различен в каскада. Според него всеки един от язовирите настрана не съставлява опасност, само че при интензивни превалявания, едногодишна или двугодишна норма за 2 денонощия, нещо може да се случи, когато тези необявени като евентуално рискови, внезапно стават такива. „Призоваваме ръководещите, да подхващат законодателни промени в Закона за водите и наредбите, които употребява тази организация за надзор, да се направи класификация на техническите характерности и размера вода, които се съдържат в язовирите“, заключи Манол Генов.

Народните представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов организираха среща с регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков във връзка бедственото състояние в района. Те разискаха голям брой въпроси, свързани с поемането на съответни дейности и ограничения, посредством които биха могли да се избегнат бъдещи нежелани произшествия.

Участниците в срещата се сплотиха към тезата, че би трябвало да се работи по подобряването на предварителната защита.
„ Не смятате ли, че е несвоевременно общините да се грижат за язовирите и да им се вменява благосъстоятелност? Настоящата процедура е следната – общината отдава на концесия един язовир на един концесионер, който пък ангажира един оператор да се грижи и да ревизира стените. Всичко става на хартия. И в случай че в този момент се е разминало и скъсаните язовири не са залели едно село, не дай си боже след известно време да се получи тъкмо противоположното. Това са бомби със закъснител. Не би ли било по-правилно страната да си влезе във функционалностите, защото въпреки всичко тя е строила тези язовири, а не общините ”, попита Тодор Байчев.

Димитър Стоянов от своя страна уточни, че казусът е сериозен и той визира цялото общество. „ Почистването на язовирите е хубаво нещо, само че това няма да ни помогне, когато в границите на няколко минути или час се излее вода за още два – три язовира. Държавата няма подготвеност. Всички би трябвало да мислим дейно. Тука става въпрос за комплекс от ограничения ” – сподели Стоянов.

По време на срещата регионалният шеф съобщи, че би трябвало да има категоризация на язовирите. Той се ангажира да гони до дъно контролните органи, с цел да се откри извършител. Чолаков добави, че системата за ранно предизвестие не работи на всички места и тя би трябвало да се разшири с уреди, които да предизвестяват популацията в точния момент и да не се стига до съществени последици.

Народният представител Николай Тишев разяснява, че безусловно би трябвало да се види какви са аргументите, довели Бургаска област до това бедствено състояние, както и дали има отговорни. „ Едно и също злополучие, за жалост, се повтаря съвсем всяка година. Трябва да се види какви са аргументите. Трябва въпреки всичко да тръгнем отнякъде. Всеки път се оправдаваме с неприятно време.  Много е значимо да си извлечем поучения и да се откри нещо, да се слагат някакви ограничения, с цел да не се събираме още веднъж идната година и да приказваме отново за същия проблем ” – съобщи Тишев. Той предложи след към месец, да вземем за пример, още веднъж да се организира сходна среща,за да се разбере какво е свършено и какво следва.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР