„Устойчиво е намаляването на случаите на ковид-19, но темпът е

...
„Устойчиво е намаляването на случаите на ковид-19, но темпът е
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Твърде е вероятно есента да има нови ковид мутации

„Устойчиво е намаляването на случаите на ковид-19, само че темпът е муден. Твърде е евентуално есента към зимата да се появят нови разновидности, които да доведат до нов вид, а той да увеличи заболеваемостта. Вероятно вълната ще бъде с по-леко протичане, само че с повече заразени“. Това съобщи проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, пред NOVA NEWS.

По думите й има два разновидността ковид да повлияе за поява на хепатит – непосредствено – с увреждане на микроциркулацията, а косвено – посредством понижен имунитет. „Има единични случаи на хепатит измежду децата в Европа,  у нас няма такива. Това е инфектиране на черния дроб, което не е породено от главните вируси, които носят хепатит. Много е нетипично за децата. Ясно е, че не се дължи на ваксини“, акцентира тя.

В НЦЗПБ ще бъдат изследвани проби за всички типове вируси, освен хепатитни, с цел да се засекат рано възможни положителни случаи. „Адема вирусът визира децата в детските градини, предизвиква зимните болести. Няма данни по какъв начин се случва новият хепатит. Предава се по въздушно-капков път, както и при допир на кожата на болен или повърхности. Предстои да се посочи кой е вирусът и на какво се дължи“, показа медикът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР