„Скоковете на цената на тока, които виждаме на световните борси,

...
„Скоковете на цената на тока, които виждаме на световните борси,
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Токът за бита поскъпва от 1 юли с до 10%

„Скоковете на цената на тока, които виждаме на международните тържища, няма да обиден българските консуматори – нито от 1 април, нито от 1 юли“, съобщи новият ръководител на КЕВР Станислав Тодоров по Нова телевизия.

„От 1 април не чакам повишаване на тока за бита. Следващата допустима дата е 1 юли. Правим всичко да няма шоково повишаване тогава. Ако има нарастване, сигурно то ще бъде под 10%“, добави Тодоров. Той посочи, че има лостове, с които това да се реализира. В момента се правили разбори.

„Имаме положение на война доста близо до българските граници. Цените на електричеството на борсата са в порядъка на 10 пъти по-скъпи от предходната година, както е и с газа“, изясни настоящата обстановка Станислав Тодоров.

„Комисията работи интензивно по пресмятане на ценовите съставни елементи, които влизат в цената на тока за бита. България е в доста спокойна обстановка във връзка с електрическата енергия, за разлика от газа, тъй като има лично произвеждане, което е задоволително да обезпечи потребностите на бита и бизнеса. Газа внасяме напълно. Скоковете на международните тържища на газ и електричество няма да обиден в такава степен българските потребители“, сподели той.

По думите му най-разпространената цена за ток за бита е 20 стотинки дневна и 15 стотинки нощна цена. „От тях 6 стотинки са за пренос“, изясни Тодоров.

„ Булгаргаз ” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите, като пристигна краят на месеца. Ако войната свърши и Русия стартира да доставя газ както преди този момент, цената ще падне фрапантно, само че към днешната дата нарастване ще има, и то няма да е с 3%. „ Булгаргаз ” ще даде планирана цена за април ”, съобщи още Станислав Тодоров.

Той разяснява и формираното дело в Конституционния съд по отношение на избора му за началник на КЕВР. „ГЕРБ, които са внесли настояването пред Конституционния съд, две години не са внесли предложение за нов ръководител на КЕВР. В тази процедура ГЕРБ не предложиха своя кандидатура. И един месец след решението те се сетиха и започнаха тези дейности. Аз нямам никакви терзания. Това са политически игри и аз няма по какъв начин да взема отношение по тях“, съобщи Тодоров.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР