„Синя“ стая за щадящо изслушване на деца, влезли по някаква

...
„Синя“ стая за щадящо изслушване на деца, влезли по някаква
Коментари Харесай

И в Добрич ще разпитват деца извън съдебните зали

„Синя“ стая за щадящо чуване на деца, влезнали по някаква причина в допир с правораздаването, бе открита в Добричкия областен съд /ДОС/. Помещението е построено по план от Министерството на правораздаването с финансовата поддръжка на Българо-швейцарската стратегия за съдействие. Това е седмата „синя“ стая у нас, открита по плана. Тя дава опция малолетни и малолетни да бъдат разпитвани отвън правосъдните зали, в спокойна и уютна конюнктура и от подготвени педагози, психолози и обществени служащи.

„Доволни сме, че нашият съд беше включен в плана, тъй като сме уверени, че децата, като най-уязвимата група участници в правосъдните и досъдебни процедури, се нуждаят от специфична грижа, съобразена с тяхната възраст и интереси“, сподели ръководителят на ДОС Галатея Ханджиева. Тя изясни, че „синята“ стая ще се употребява при наказателни производства с присъединяване на деца, които са причинители, очевидци или жертви на закононарушения. Помещението е належащо и за гражданското съдопроизводство, като най-често това се постанова при фамилни разногласия за наставнически права, когато се търси мнението на детето при кой от двамата родители желае да остане. Изслушвани могат да бъдат и деца, жертви на домашно принуждение.

За разлика от други градове, „синята“ стая в Добрич е построена в правосъдната палата, което ще обезпечи експедитивност на производствата, уточни още Ханджиева. Чрез видеовръзка диалогът с детето може да бъде следен в действително време от останалите участници в процеса и да бъдат задавани въпроси от залата на специалиста, който води разпита. От Дирекция „Социално подпомагане“ прецизираха, че за предходната година чиновници на отдел „Закрила на детето“ са взели участие в чуването на 19 подрастващи, а от началото на тази – на още 7, като всички разпити са били по цивилен каузи. „Синята“ стая в ДОС ще се употребява и от Районния съд, прокуратурата, полицията и обществените служби. Досега в правосъдния регион с такова помещение разполагаше единствено Районният съд в Генерал Тошево.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР