„Картината показва, че това правителство стартира с подкрепа 40% положително

...
„Картината показва, че това правителство стартира с подкрепа 40% положително
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Коалицията няма полезни ходове на фона на кризите

„Картината демонстрира, че това държавно управление започва с поддръжка 40% позитивно отношение и 39% негативно отношение. Сега следим доста огромна разлика. Тя е огромна, тъй като за доста къс интервал от време имаме тотална промяна в данните. В момента 58% имат отрицателно отношение, а 27% положително.“ Това сподели в изявление за БНР социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“.

В бъдеще държавното управление по-скоро ще губи, в сравнение с ще печели, счита Славкова.

„Защото не виждам доста потребни ходове, с които да се изяви на фона на тези рецесии, тъй че обществото да върне доверието си към този кабинет“, сподели тя.

„Обществото към този момент усеща обществено напрежение, тъй като в последните години живеехме по-нормално. Сега, с всички събития, които се случват, всичко се усилва непрестанно – това обществено напрежение няма да стихне с каквито и да било стопански ограничения за някакъв интервал. Свикнахме да живеем малко по-добре и в този момент това идва малко шоково за всеки“, предвижда Евелина Славкова.

„52% от обществото не счита, че това държавно управление ще изкара цялостен мандат. Те не имат вяра, че тази коалиция ще успее. Тя не наподобява монолитно в очите на хората“, разяснява социологът.

„Италианско семейство – да, само че това е ръководство на една страна и не могат да се аргументират с подобен вид страсти. Хората го виждат, усещат, упованията на хората – в един миг някоя от политическите партии (най-видна на първи проект, само че не и несъмнено, е ИТН) да излезе от коалицията“, счита Славкова.

Казусът за Северна Македония може да бъде препъникамък, уточни Евелина Славкова.

Според нея опозицията сега печели от това да няма избори.

„Действията на тази коалиция, това, че не се оправят с рецесии, учат се в придвижване и така нататък – това оправдава ГЕРБ и може да се сътвори обстановка, в която те да бъдат приемливи“, уточни Славкова.

Електоратът на Българска социалистическа партия е разграничен 50:50 в отношението си към държавното управление, означи различен маркер в проучването на „Тренд“ тя.

И добавя: „Извън Политическа партия самите електорати на съдружните сътрудници не реагират напълно позитивно във връзка с оценката за работа на това държавно управление. В един миг някоя от тези политически обединения просто ще каже – ние губим, ще спечелим по-скоро политически дивиденти, в случай че излезем от обединението, в сравнение с в случай че продължим да я крепим.“

Растежът на „Възраждане“ не е за занемаряване, акцентира Евелина Славкова. По думите ѝ растеж идва от така наречен периферни електорати, които търсят за кого да гласоподават или от негласуващите, които търсят нещо, което би ги предизвикало.

„Моята прогноза е, че „Възраждане“ ще продължи да пораства и може да измести част от политическите обединения, които са сега в ръководството. Тя измества Има Такъв Народ и Демократична България, може да измести даже и Българска социалистическа партия, тъй като са доста близки сега, сходни като резултати. Можем да се окажем в обстановка на предварителни избори, в която „Възраждане“ може да бъде четвърта или даже трета политическа мощ. Това доста съществено ще пренареди политическата конфигурация“, твърди социоложката.

За политическия план на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев тя разяснява, че те „не разделят тъкмо един електорат, само че имат сходни позиции по избрани теми“ и „могат да влязат в битка“, която да сложи „Възраждане“ в по-неблагоприятна позиция.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР