„Христос се роди и Богояви! Да бъде благословено Богоявлението му.За

...
„Христос се роди и Богояви! Да бъде благословено Богоявлението му.За
Коментари Харесай

На 6 януари близо 18 000 арменци у нас посрещат Рождество Христово

„Христос се роди и Богояви! Да бъде благословено Богоявлението му.За вас и за нас Велика Блага новина!“ С тези думи ще се поздравят на 6 януари за Рождество Христово арменците, които живеят у нас и го честват след настъпването на Новата година. По публични данни те наброяват 12 000, само че са в действителност 18 000, уточни за „Труд“ ръководителят на Епархийския съвет на Арменската Апостолическа черква в България Антраник Шакариян.

Тържествената литургия на Бъдни вечер във варненската черква „Св.Саркис“, която е на 174 години, както и на другия ден-на Коледа, ще отслужи младият духовник Храчя Гьозалян, приключил в Армения. Всички миряни ще получат нар-плодът на изобилието,благодетелството и знак на пролятата Христова кръв. Нарът е заветен за арменците, тъй като им е давал живителната течност по време на дългите кервани на гибелта през пустинята Дерзор, описаха ветераните във варненската общественост Михран Ованесян/92 г./ и архидякон Охан Оханесян/88 г./.

 picture-741

На празничната софра на Коледа наложително има риба, сладка супа-ашуре, зелеви сарми с плънка от леща и леблебия и с фалшификация виолетов босилек. Традиционната сладка пита-гата, също е неотменна част от менюто този ден, уточни Шохик Симонян, председателка на женското благотворително сдружение ХОМ. До 11 февруари, когато стартират Великите пости за арменците, са дните, отредени за радостни обреди-сватби и кръщенета.
България е първата страна, отворила гостоприемно границите си за арменците по време на геноцида и то тогава, когато още не е била засъхнала кръвта в Батак. Това честно и отношение на респект и почитание към страната предаваме на нашите деца и на всички генерации, сподели архидякон Оханесян.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР