„Ако президентът е имал някаква визия и предложения, е трябвало

...
„Ако президентът е имал някаква визия и предложения, е трябвало
Коментари Харесай

Цветанов: Ако президентът има друга визия за ВАС, е трябвало да каже преди избора

„Ако президентът е имал някаква визия и оферти, е трябвало да го изрази преди самото осъществяване на избора на ръководител на Върховния административен съд“, това разгласи пред публицисти в Шумен зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, помолен да разяснява намека на президента Румен Радев, че може да не подпише указа за назначение на Георги Чолаков.

Цветанов изясни, че не желае да прави мнения, с цел да не бъдат изтълкувани като институционално протовопоставяне, само че разви тезата си, че „когато един избор е изработен, когато е имал опция да вземе някакво отношение, откакто желае да са изявява като политически представител или да бъде наставник в тези процеси, аз считам че това може да бъде направено преди, а не след“.

Според него, сходни изявления водят единствено до опълчване сред представителите на правосъдната система и президентската институция.
 Цветан Цветанов упорства президентът да не разединява, а да сплотява хората Цветан Цветанов упорства президентът да не разединява, а да сплотява хората
Цветанов посочи, че изборът на ръководител на Върховен административен съд е в пълномощията на Висш съдебен съвет. Това, което би трябвало да направи праламента, е парламентарната квота във Висш съдебен съвет да бъде определена в идната седмица, с цел да може от октомври да встъпи в служба новият Висш правосъден съвет.

По думите му най-важното е представителите във Висш съдебен съвет да бъдат доста почтени, както от квотата на правосъдната система, по този начин и от квотата на Народното събрание. „Аз съм уверен, че промяната в правосъдната система може да бъде решена, когато всички приказваме на един език и институциите не се противопоставят“, настоя Цветанов.

Колкото до анкетната комисия „Грипен“, Цветанов сподели, че когато се залага престижът на институциите, би трябвало да сме извървяли всички процудери, които ще дадат гаранции за бистрота при процедурите за превъоръжаването на военната ни отбранителна ситема.

Той благодари на всички народни представители, взели участие в комисията. „Много са обстоятелствата, които са много притеснителни по всичко, което се е правело през тези години и може би по тази причина прездидентът желае да ускори острия си звук към Народното събрание и дептутатие, които са работили в анкетната комисия“, разяснява Цветанов и акцентира, че президентът би трябвало да сплотява институциите.

Пред шуменските медии зам.-лидерът на ГЕРБ предложи президенът Радев да стане патрон на самодейността за възобновление на старите велики столици. Както стана ясно, тази седмица за следващ път се заприказва за Законопроекта за старите български столици и достойния статут, който те заслужават.

„Оттук насочвам покана към президента да поддържа тази самодейност старите столици да получат по-добър и специфичен статут, с цел да покажем на света, че България има богато културно завещание и тя може да стане извънредно значима културна дестинация“, сподели Цветанов.

От Българска социалистическа партия към този момент са изразили предпочитание за поддръжка, ГЕРБ не си преписват концепцията за своя и упованията са Законопроктът да бъде подсилен от всички политически сили, до месец и половина да мине на първо четене, а най-късно при започване на идната година да бъде дефинитивно признат.

„България се нуждае от единство, а не от разделяне и опълчване. Президентът би трябвало да е на ясно че България е парламентарна република и ще остане парламентарна република и в неговия, и след неговия мандат“, сподели Цветанов.

Предположи, че от Българска социалистическа партия можели да кажат, че се е фиксирал към президента, само че истината е, че „имам фиксация да вършим работа, която да стига до хората“. И даде образец, че след Шумен ще посети Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, където животът на хората се усъвършенства с вложения в пътища, читалища, спортни уреди. Ще отиде и в Хитрино, където ГЕРБ гради с 80 000 лева, средства на народните представители, къща на две сестри, останали сираци след адската жп.катастрофа.

Докато говореше за кмета на Никола Козлево Ешреф Реджеб, с чийто избор и достижения в дребната община ГЕРБ се гордее, Цветанов сподели, че с изключение на всичко друго този човек има и доста крепко семейство.

„За мен политик, който желае да дава морални оценки и да бъде съдник на процесите, би трябвало да изповядва преди всичко фамилните полезности. Това мога да насочва като запитване към президента Радев“, сподели Цветанов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР