“Каква ще бъде съдбата на античния град и и артефакти

...
“Каква ще бъде съдбата на античния град и и артефакти
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: Съдбата на античния град край Благоевград ясна до 5 май, тогава се произнасят експертите от министерство на културата

“Каква ще бъде ориста на античния град и и артефакти край Благоевград ще стане ясно до 5 май, тогава ще се произнесат специалистите от министерство на културата. Разбирате,че аз не съм експерт и не мога да дам мнение, само че каквото и да бъде решението на специалистите, ние ще го приемем,включително преглеждаме и хипотезата да се измести трасето на автомагистрала Струма. Това сподели министърът на районното развиване Николай Нанков в Благоевград, който пристигна в неделя, с цел да връчи купите на спечелилите от Планинското рали и употребява визитата си, с цел да види самичък с очите си какво е намерено от археолозите край благоевградското село Покровник.

Ако се вземе решение да се заобиколи античния град, то новата процедура за изместването на трасето на автомагистралата ще отнеме най-малко 2 години и ще коства още милиони, само че това не е толкоз значимо, когато се касае за публичен интерес, за нас той е водещ., само че въпреки всичко това е единствено една догадка, посочи министър Нанков.

Иначе той разгласи,че ще бъдат отпуснати всевъзможни средства, с цел да се изнесат и консервират най-ценните находки. До момента изразеното мнение на археолозите от Българска академия на науките е,че няма потребност да се измества трасето, а просто с кран да се извадят и запазят в действителност най-ценните артефакти открити край Благоевград.

В случая ние не желаеме да сблъскваме двата интереса на строителите на автомагистралата и социализирането и експонирането на археологическите находки. За цялото продължение на автомагистрала Струма са отпуснати над 8 млн. лв. за археология, а за находището древен град са дадени малко над 2 млн. лв.. Археолозите вървят тъкмо по график.

Аз съм в непрекъсната връзка с министъра на културата Банов, аз не съм специалист и се вслушвам в неговото мнение по проблема. Експертен съвет към министерство на културата към този момент се събира предходната седмица, чакаме в този момент тяхното извънредно умозаключение, сподели министър Нанков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР