– Вотът на недоверие към кабинета очаквано не мина, г-н

...
– Вотът на недоверие към кабинета очаквано не мина, г-н
Коментари Харесай

Зам.-шефът на Комисията по отбрана в НС доц. д-р Николай Цонков пред „Труд“: Сигурността ни е в криза

– Вотът на съмнение към кабинета предстоящо не мина, господин Цонков. Всичко наред ли е в бранш „ Сигурност и защита “?
– Управлявящите като щраус си заровиха главата в блатото от проблеми, отхвърлиха да се включат в дебатите, с илюзията, че щом не ги виждат, всичко е наред. Това е политическо късогледсво.

– Мълчанието на ръководещите в пленарна зала хитра тактичност ли бе за неглижиране на претекстовете?
– ГЕРБ и Оперативна програма отхвърлиха диспути по вота, тъй като нямат причини да се опълчват на претекстовете ни за некадърност на техния кабинет да се оправи с престъпността, да усъвършенства изискванията за живот и труд на военнослужещите в защитата и да постави ред във финансовата система на страната, която е мощно пробита и манипулируема. Най-голямото доказателство е фрапантното спаднало доверие в Министерство на вътрешните работи, чувството за неустановеност у хората.

– Те бяха словоохотливи в коридорите пред медиите?
– Разбрах, че министър Каракачанов е декларирал, че по-безсмислен и презрян избор не е виждал. Не се изказал от трибуната, тъй като, „ когато никой нищо не те пита, по какъв начин да им отговоря. “ Удивен съм. Защото показните убийства на изтъкнат предприемач, доста непосредствен на ГЕРБ, на върховен чиновник от Национална агенция за приходите, лавината от телефонни измами, битовата престъпност и кражбите, които са зараза, бегълците от пандизите и полицейските арести и неспособността на Министерство на вътрешните работи да ги хване, тъй като си пуснали брада – всичко това не е ли индикатор, че неуспехът в бранша, за който поискахме избор, е очеваден. Основните тези за този неуспех бяха аргументирани от водача на Българска социалистическа партия госпожа Корнелия Нинова. Защо господин Каракачанов не й отговори в пленарната зала? Вместо това избра да се упражнява в сладкодумство пред публицистите. Фактите са очебийни.

– Наскоро поискахте уточнения за фрапантен образец за спор на ползи в МО?
– До мен доближи притеснителна информация за порочни роднински практики в МО. Когато зададох въпроса в комисията към министър Каракачанов, бях пресечен от неговия заместител Атанас Запрянов с аргумента, че това е класифицирана информация. Постоянният секретар на МО господин Антон Ластарджиев е зет на заместител – шефа на работа „ Военна информация “ – военното разузнаване, капитан I сан Иво Хасекиев. Освен това брачната половинка на Хасекиев работи във военното разузнаване. А в чл.155 на Устава за войсковата работа е записано, че заместник-командирът /началникът/ на военното формирование е директен шеф на целия персонален състав. Службата е част от въоръжените сили и е военно формирование с военно-пощенски № 46380. Уставът е признат от Министерски съвет и е наложителен за осъществяване. Какво ви приказва фактът, че хора на управителни позиции в МО го неглижират? Какъв образец дават? В декларацията за спор на ползи, която е попълнил господин Хасекиев, е написал, че не е в спор. А по закон не може мъжът да е директен шеф на жена си в държавно институция. Това е илюстрация по какъв начин се ръководи в МО. Нека съответните институции се произнесат дали в тази ситуация има нарушаване, защото господин Хасекиев е заявил, че няма, и дали не е предоставена декларлация с погрешно наличие. Затова ме учуди по какъв начин зам.-министър Запрянов се хвърли като Матросов на амбразурата да брани очевадни нередности. Щял съм да издам загадка. Каква загадка, откакто името на зам.-началника на службата е обществено, отворете уеб страницата на ведомството. Да не би да е загадка, че е женен за сестрата на постояния секретар господин Ластарджиев, който също е обществена персона.

– Българска социалистическа партия поддържа плановете за рационализация на армията, само че с запаси?
– Модернзацията на армията няма опция. Не сме сигурни обаче, че ръководещите са на същото мнение, тъй като те я стопираха предходната година и се пробваха да приземят бойната ни авиация с небрежно скалъпената парламентарна комисия „ Грипен “. Която съчини смеши причини за „ нередности “ в процедурата за класирането на офертите за новите изтребители. А тя не е извънредно решение. Сега плановете започват със забавяне и ще бъдат оскъпени, тъй като цените не са същите, каквито бяха преди близо 2 година Ние подкрепихме двата проекта- за бойните машини на пехотата и за новите изтребители, защото в тях са включени поставените от нас условия- бистрота, конкуренция при избора и индустриално съдействие, което би трябвало да подтиква стопанската система ни. Представените планове обаче имат недостатъци. Прекалено теоретични са, липсва конкретика, не е ясно въоръжението на новите платформи. Липсва спецификация за бойните машини и какви качества ще развива с тях пехотата.

– Какво имате поради?
– Колко колесна ще бъде новата бойна машина, каква степен на бронезащита ще обезпечава за екипажа, каква проходимост ще има и така нататък За да се избегнат тези недостатъци, ще желаеме оптималната бистрота в договарянията, тъй като дяволът е заровен в детайлите. Ше осведомяваме българските жители защо се харчат техните пари. Подкрепата ни за плановете не е безусловна. Запазваме си правото и на друго решение, защото процедурата следва. Но най-важното за нас са хората. Налице е риск защитата да се окаже в неуместна ситуация- има техника и оръжия, само че няма кой да ги ръководи и да борави с тях.

– Кое толкоз ви тревожи?
– Ръководството на МО не се оправи с най-важния проблем – фрапантния некомплект на персонален състав. За дейните сили е над 22%, като за някои формирования доближава и 40%, а за доброволния запас е над 80%. В действителни числа обстановката е: близо 5600 незаети места плюс над 3000 в запаса и отиваме към стряскащия факт от близо 10 000 души дефицит във Въоръжените сили. Щатовете ги има на хартия, само че хората ги няма. Това от дълго време е обществено известно. Този проблем дребен ли е, с цел да откаже властта да го дебатираме? С подобен некомплект всяка войска е небоеспособна. Липсата на бойци и офицери слага формированията в тежка обстановка. Бойните ни водачи, които дежурят по линия на „ Еър полисинг “ за защита на въздушните ни граници се въртят през ден наряд. Поставените задания в армията се извършват мъчно, напрегнато, хората са демотивирани.

– Този проблем не е от през днешния ден или през вчерашния ден?
– Дългата верига от неправилни стъпки и решения на кабинетите „ Борисов 1 и 2 “ бе продължена и от настоящия му трети кабинет. Един от първите му актове бе да изтегли Доклада за положението на защитата за 2016 година Стигна се до куриозния случай едни и същи хора да готвят два отчета с друго наличие, с цел да удовлетворят нечии политически упоритости.

– Всичко до пари ли опира?
– Некомпетентните дейности на МО доведоха до тази тежка кадрова рецесия. Лъжливите обещания и неналичието на професионализъм са в основата на провалената кадрова политика на ведомството. Прословутото нарастване на заплатите в армията с 10%, с което властта се гордее, при опазване въз основата от 380 лева, е незначително и унизително. То е най-малкото в целия бранш. И освен че не притегли повече претенденти за армейска работа, а затвърди наклонността за отлив.

– Как военната експертиза на опозицията прави оценка положението на войските?
– На пехотата се разпореждат главните задания по защитата на страната. Но там некомплетът от персонален състава е над 25%. Техниката и въоръжението е от 70-те години на предишния век, а МО е некомпетентно да обезпечи средства за консумативи, поддръжка и ремонт.

Събират се бойни машини от 2-3 формирования, с цел да се организира обучение. Това положение срутва подготовката на войските и води до тежки последствия за персоналния състав. През септември м.г. при образователни стрелби на полигон Сливница почина боец от Благоевград. Положението във Военновъздушни сили също е бедствено- незадоволително изправна техника, липса на средства за тренировки и гориво. Драстично е понижен броят на летателните часове за водачите. Те летят под санитарния най-малко. В НАТО условието е най-малко 180 часа годишно. А нашите бойни водачи едвам доближават до 20 часа. Това е безумна обстановка. Като в автоморгите- снемат се елементи, елементи и възли от един аероплан, с цел да се инсталират на различен, с цел да лети. На това във Военновъздушни сили му викат канибализъм. Ето за какво даваме жертви, умират летци. Последният драматичен случай е от предишния месец. По виновност на МО се забави с над 6 месеца приемането на доставените мотори за МиГ-29. Това бе повода търпението на водачите от авиобаза Граф Игнатиевао да се изчерпа и да прерасне в неодобрение на 24 октомври 2017г. Те законно отхвърлиха да извършват полети. Протест, чужд в историята на армията ни. Ситуацията във Военноморски сили е идентична.

Нашият посетител
Доц. доктор Николай Цонков е роден на 18.03.1980 година в София. Висше обучение приключва в СУ “Св. Климент Охридски ”. Преподавател е в УНСС и военната академия. Доктор е по ръководство на сигурността и защитата и по районна стопанска система и администрация. Депутат е първи мандат от Българска социалистическа партия и зам.-шеф на парламентарната комисия за защита.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР