– Инж. Дончев, какво включват инвестиционните програми и планове на

...
– Инж. Дончев, какво включват инвестиционните програми и планове на
Коментари Харесай

Инж. Деян Дончев: Активно работим по проектите, заложени в плана за развитие на община Габрово

– Инж. Дончев, какво включват капиталовите стратегии и проекти на Община Габрово за 2022 година в част градоустройство и превоз?

– През тази година ще продължим с модернизацията на уличното осветяване в Габрово, която стартирахме през 2021 година Това е една извънредно огромна за осъществяване задача и значима инвестиция, към която с съображение има високи публични упования. Взискателни сме към качеството както във връзка с обновяването на старите осветители с енергоспестяващи, по този начин и към темповете на работа при отстраняването на повреди по кабелното зареждане. Най-сериозното предизвикателство е остарялата и тук-там мощно амортизирана подземна мрежа. До момента в най-проблемните сектори са сменени кабелни трасета с обща дължина към 1 км и 600 метра. Постоянно вършим инспекции и вечерни обходи, с цел да бъдат потребностите навреме открити. Обновяването на уличното осветяване в Габрово е в границите на ЕСКО контракт с обезпечен резултат – т.е. инвестицията ще се изплаща от икономията, реализирана в следствие от употребата на новото осветяване.

Особено внимание насочваме към пътната сигурност. Планирали сме в допълнение осветяване на 31 пешеходни пътеки с механически решения, надхвърлящи задачата за нормативна осветеност на улиците. Предстои полагане на хоризонтална маркировка с по-голяма продължителност, спомагателна отвесна сигнализация и създаване на пешеходни светофари и изкуствени неравности, където другите ограничения нямат нужния резултат върху ограничението на скоростта. Стратегически значим е Генералният проект за организация на придвижването в града. Той е основа за обмисляне, планиране и осъществяване на инфраструктурните обекти за идващите пет години. Проектът на Плана към този момент е координиран с Пътна полиция и с Областно пътно ръководство, следва публичното му разискване. Важно е да чуем предложенията на хората, с цел да осъществяваме рационални решения и трайно да подобрим градската подвижност и сигурността на придвижването.

Пл. „ Белорусия “ с реконструирания парк и обновеното кръгово кръстовище © Община Габрово

И през 2022 година ще продължи благоустрояването в кварталите. Всички улични поправки, както до момента, ще бъдат предшествани от замяна на ВиК мрежата и съвместени с капиталовите планове на другите експлоатационни сдружения. В квартал „ Тончевци “ ще приключат дейностите по ул. „ Карамфил “ и следва работа по улиците „ Съгласие “, „ Мак “, „ Рибарска “, „ Зюмбюл “ и „ Рожен “. Предвидили сме поправки по улиците „ Никола Войновски “, „ Иван Люцканов “, „ Златна равнища “, „ Перущица “ и „ Никола Балканеца “. Благоустрояването в кв. „ Трендафил “ 2 ще бъде финализирано, а в по-централната част ще продължи обновяването на междублоковите пространства при улиците „ Лазар Донков “, „ Св. св. Кирил и Методий “ и „ Райчо Каролев “.

Тази година следва да приключим новия гробищен парк и построяването на урнови стени, както и да стартираме ремонта на паркинга и ритуалната зала към остарелия гробищен парк. Предвиждаме да приключат и всички съществени строителни действия по плановете за възобновяване, реституция и консервация на РЕМО „ Етър “ и на Регионалния исторически музей.

В региона на РЕМО „ Етър “ се построяват паркинги за леки коли © Община Габрово

В началото на февруари Община Габрово разгласи конкурс за планиране на благоустрояването на крайречната зона от двете страни на р. Янтра. Целта е да надградим започнатото и да организираме тази част като естествено продължение на построените пешеходни алеи и веломаршрути по улиците „ Аврам Гачев “ и „ Дунав “. Срокът за подаване на планове е до 3 май 2022 година

– Темата за градската подвижност, в това число образован превоз, модерна инфраструктура и системи за ръководство, е настояща през последните години и за в бъдеще. Какви са триумфите на общината в тази посока?

– Сериозен прогрес през последните години имаме в развиването на градската среда и превоза, което е резултат от сполучливото осъществяване на огромните европейски планове. Чрез плана за резистентен градски превоз на Габрово обновихме част от транспортната инфраструктура и уреди към нея, реконструирахме кръстовище с кръгово придвижване, ремонтирахме подлези, подменихме светофарните уредби на пет от най-натоварените кръстовища в града. Общественият градски превоз към този момент разполага с 14 нови екологични рейса, с електронни осведомителни табла на 104 спирки, бордови компютри за рейсовете и диспечерска осведомителна система. Първата стъпка в интелигентното ръководство на публичния превоз в Габрово е направена, а през новия програмен интервал ще търсим благоприятни условия да надградим и да развием тези резултати.

Новите габровски екоавтобуси © Община Габрово

Принос към организацията на придвижването в централната градска част имат въведените през 2020 година зони за платено паркиране. Цялата информация за потребностите на предприятието е въведена в Географска информационна система, което дава опция за достъп до данни, показани в интерактивни карти посредством уеб основани пространствени приложения. Специално за жителите е налична осведомителна платформа на регионите за платено паркиране, обсега на зоните, типовете паркоместа, обектите за заплащане в брой. Габрово има признат План за устойчива градска подвижност за 2021-2030 година, който предлага визия и политики за всички типове превоз, тъй че да са задоволени потребностите от подвижност на хората и бизнеса в общината. Планът регистрира съществуващите условия и дава насоки, по които да вкарваме съответни ограничения за развиване на устойчивата градска подвижност.

Кръговото кръстовище при улиците „ Емануил Манолов “, „ Чардафон “ и „ Баждар “ © Община Габрово

– Кои са екологичните провокации, пред които е изправена общината и кои са положителните практики, прилагани за разрешаването им?

– Екологичните провокации в огромната си част са резултат от активността на индивида и Габрово не е изолирана територия за климатичните промени, замърсяванията, нарасналите равнища на звук и така нататък Целенасочената екологична политика на Община Габрово инициира разнообразни подходи, които да подкрепят превъзмогването на проблемите или да намерят механизми за тяхното попречване. Именно поради напъните си и поетите задължения Габрово е притежател на оценката „ Европейски зелен лист “ за 2021 година, а от 31 януари 2022 година е претендент за един от 100-е климатично неутрални и интелигентни града в задачата на Европейски Съюз за справяне с екологичните провокации и адаптиране към изменението на климата.

Площадка с подземни контейнери за битови боклуци © Община Габрово

Специален фокус слагаме върху ръководството на отпадъците, а с осъществяването на пилотен план по Оперативна стратегия „ Околна среда “ ще успеем да осъществяваме няколко „ умни “ модела – подземно сметосъбиране с самостоятелен достъп, споделено компостиране и автоматизирано приемане на отпадъчни материали. Депозитната вендинг система за назад приемане на кенчета и пластмасови бутилки ще увеличи качеството на разделно събраните материали, ще усили преработването и ще насърчи потребителите да предават отпадъците си. Площадките за подземно сметосъбиране обезпечават опция за самостоятелно прилагане и за разбор на данните от датчиците в контейнерите. Предвиденото зареждане щади околната среда, а характерният дизайн на слънчевите уреди способства за комфорта на ползвателите посредством места за сядане и изходи за зареждане на мобилни устройства.

Соларното оборудване в зоната до блок „ Дунав “ © Община Габрово

През предходната година Община Габрово в партньорство с локално сдружение внедри система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. С конфигурирани 9 станции за 24-часово наблюдаване сме единствената община в България с съвсем цялостно покритие на цялата градска територия. Получаваме информация за фините прахови частици, атмосферното налягане, температурата и влажността на въздуха, равнищата на серен и азотен диоксид, въглероден оксид и озон. Гражданите също могат да наблюдават индикаторите посредством онлайн карта в действително време.

В рамките на план по Европейския механизъм за градско развиване спечелихме финансиране от 60 000 евро за създаване на капиталова идея в региона на климата и силата. Идеята е да се проучат опциите за произвеждане на сила посредством фотоволтаици във заводи от Северната индустриална зона на Габрово. Освен това ще бъдат направени механически одити за реализиране на планова подготвеност за енергийно възобновяване на 60 многофамилни жилищни здания, както и предварителни изследвания за въвеждане на енергоефективни ограничения в обществени здания за постигане до енергиен клас „ А “. Целта е да се подкрепи достъпът до разнообразни източници на финансиране в бъдеще.

Северната индустриална зона на града © Община Габрово

От средата на месец февруари разкрихме нова услуга за жителите и бизнеса – ресурсен център за съвещания по отношение на енергийното възобновяване на постройките. Инициативата е в осъществяване на уговорките и задачите за въвеждане на възобновими енергийни източници и обезпечаване на чиста сила, като път към реализиране на въглеродна индиферентност и битка с климатичните промени. Включването на хората в просветителни акции, даването на информация за другите целеви групи и разнообразните „ зелени “ вложения са измежду основните действия, които вършат Габрово новаторско, привлекателно и налично.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР