82-годишна бежанка от Украйна отново ще вижда след трудна операция.

...
82-годишна бежанка от Украйна отново ще вижда след трудна операция.
Коментари Харесай

Върнаха зрението на бежанка от Украйна в столична болница


82-годишна бежанка от Украйна още веднъж ще вижда след сложна интервенция. Тя е осъществена в Клиниката по очни заболявания в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Жената потърсила помощ преди няколко дни в незабавния очен кабинет на столичната болница с недоволства от остра болежка и мощно понижено зрение в дясното око.

„ Когато пристигна при нас, на процедура беше съвсем сляпа с това око – виждаше единствено светлина от четири направления, не можеше да преброи даже пръстите на ръката си “, споделя началникът на клиниката доцент доктор Борислав Кючуков.

Той бил разчувстван от историята на старата жена, освен прокудена от войната в непозната страна, само че и с подобен инвалидизиращ проблем – факолитична глаукома. При това заболяване напредналата катаракта (помътняване на човешката естествена леща) води до инфектиране на окото и пристъпно нарастване на вътреочното налягане, съпроводено с непоносима болежка.

Наложило се да бъде оперирана катарактата на дясното око и при опция да се вгради изкуствена вътреочна леща. Тъй като здравното произведение не се покрива от НЗОК, известният офталмолог се договорил с компанията вносител имплантът и нужните консумативи да бъдат отпуснати гратис, тъй като дамата не разполага с никакви средства.

Тя е в България дружно със своята щерка, която се оказала рентгенолог, както и със шурей си, който също е доктор - анестезиолог.

„ Очаквам да успеем да възстановим в забележителна степен зрението на дамата, която се усеща добре. Всичко зависи от положението на зрителния нерв. Следоперативният интервал протича обикновено. В края на седмицата или най-късно в понеделник ще я изпишем “, изясни доцент доктор Кючуков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР