81% от гражданите на Сърбия са против това страната да

...
81% от гражданите на Сърбия са против това страната да
Коментари Харесай

81% от сърбите са против признаването на Косово

81% от жителите на Сърбия са срещу това страната да признае Косово. Това сочат данните от изследване на Института за европейски въпроси, извършено от 16 до 20 март сред 1 203 души, заяви Независимата Балканска новинарска организация (Ibna).

Проучването сочи, сърбите са изрично срещу това Косово да бъде приета от западната ни съседка, макар че това заляга като изискване на Европейска комисия за бъдещето участие на страната в Европейски Съюз.

42% от интервюираните сърби са на мнение, че Косово не е изгубена територия. 55% считат, че актуалното държавно управление или което и да е било бъдещо държавно управление в страната не би подкрепило независимостта на Косово. Около 25% сочат, че все някое държавно управление в страната ще признае независимостта на Косово в миналото.

Наблюдават се значими разлики в мненията на другите възрастови групи в Сърбия. Сред по-възрастното население, жителите на 60 или повече години, едвам 30% считат, че Косово е дефинитивно изгубена територия. При по-младото население този въпрос е 50/50 - половината от тях мислят въпроса за дефинитивно решен, до момента в който другата половина на мнение, че към момента има вяра за Косово.

По въпроса за делба на Косово също се следят разлики. 56% от интервюираните сочат, че това е недопустимо, до момента в който 30% биха подкрепили възможна делба на териториите сред Сърбия и Албания. Тук се следи и различен забавен миг - концепцията за делба на Косово се поддържа повече измежду възрастното население. Констатира се и че с увеличение степента на обучение нараства и броят на тези, които считат, че Косово би трябвало да се раздели.
Едва 3.4% от жителите в извадката декларират, че са взели участие в така наречен вътрешен разговор по въпроса за Косово, иницииран от президента Александър Вучич. 94% пък сочат, че не са взели участие в дебата. Хората с по-високо обучение са по-склонни да разясняват тематиката, установи още проучването.

Прави усещане, че по полово разделяне също се регистрират разлики в публичното мнение. Жените в Сърбия, които са благосклонни по отношение на признаването на Косово в подтекста на евроусловията за участие, са с близо 10% повече от мъжете на същото мнение.

Изследването демонстрира, че 45% от сърбите са скептични по отношение на опцията Сърбия в бъдеще да си върне цялостния суверенитет и надзор над Косово. 42% от сърбите пък към момента на мнение, че това рано или късно ще се случи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР