804 неизвинени отсъствия от пленарни заседания са натрупали народните представители

...
804 неизвинени отсъствия от пленарни заседания са натрупали народните представители
Коментари Харесай

От старта на 49-ото НС: Депутатите с 804 неизвинени отсъствия

804 неизвинени отсъствия от пленарни съвещания са натрупали народните представители от 12-и април до края на ноември. 45 са отсъствията им от съвещания на комисии. Това сочат данните на платформата " Отворен парламент " на Института за развиване на обществената среда. За декември към момента няма налична обществена информация за отсъствията на народните представители.
Прочетете още
Повече от половината от отсъствията от пленарна зала – 466, са от месец ноември, 2023 година Тогава имаше съществени несъгласия сред сътрудниците в ръководството ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната – Демократична България и протест от страна на депутатите на работата в Народно събрание, напомнят от " Отворен парламент ".

Най-много са отсъствията от пленарна зала на депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС – 283, следвани от Продължаваме Промяната – Демократична България – 212 и Движение за права и свободи – 139.

Най-малко неоправдани отсъствия има самостоятелният народен представител Радостин Василев – 2, написа Българска национална телевизия. От парламентарните групи, най-рядко в зала не са влизали представителите на " ИТН ", които имат единствено 32 отсъствия.

Законодателна активност

Приетите закони доникъде на декември са общо 44. От тях 23 са с вносител Министерски съвет и 21 са били препоръчани от депутатите.

До средата на декември в деловодството на Народното събрание са подадени общо 250 законопроекта. Половината от тях (126) са импортирани в първите три месеца, в които заседава 49-ото Народно заседание. Основната част от законопроектите в сегашния парламент се внасят от народните представители – 154 от всички импортирани оферти. Министерски съвет пък е внесъл останалите 96 текста.

Заседанията на Народно събрание

49-ото Народно заседание е провело общо 89 пленарни съвещания – от които 25 са били за парламентарен надзор.

В осемте месеца от работата на Народното събрание през 2023 година действаха 25 непрекъснати комисии, които съумяха да проведат общо 412 съвещания. В този интервал бяха образувани още 6 краткотрайни комисии, както и 4 подкомисии.

Сред непрекъснатите комисии най-вече съвещания е провела тази по правни въпроси – 28. Следват Комисията по опазването на здравето с 27 съвещания и Комисията по бюджет и финанси с 23 съвещания.

Традиционно правната комисия е най-натоварена, защото през нея минават огромна част от предлаганите законопроекти. В този интервал тя разиска и текстове, чието изменение бе обвързано с отпущането на средства по Плана за възобновяване и резистентност. В нея беше осъществена и първата “ротация ” на основен пост в страната – през м. септември първият ръководител Стою Стоев (Продължаваме Промяната – Демократична България) беше сменен от Анна Александрова (ГЕРБ).

С обещания за промени в Конституцията стартира работата си сегашното управническо болшинство. В тази връзка непрекъснатата Комисия по конституционни въпроси е провела общо 12 съвещания, 5 от които са от началото на декември, когато най-интензивно се обсъждаха промените в главния закон.

Поредно Народно заседание не вкара условие народните представители да разгласяват информация за визитите си при гласоподавателите, показват от платформата " Отворен парламент ".

В това отношение още веднъж е употребена пожелателната форма „ може ” – член 149, алинея 3 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание гласи: „ Народният представител може да разгласи на страницата си в интернет информация за графика на срещите си с избиратели… ”.

От страницата на Народното събрание обаче, не излиза наяве дали депутатите са имали срещи с жителите. Профилите на народните представители не съдържат секция, в която да се разгласява сходна информация. По този метод значим механизъм за приемане на противоположна връзка от гласоподавателите, даже да съществува, остава непроследим за необятната аудитория, показват от платформата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР