800 български лекари, сестри и друг медицински персонал ще бъдат

...
800 български лекари, сестри и друг медицински персонал ще бъдат
Коментари Харесай

Изпращаме 800 медици в Европа на обучение по донорски програми

800 български лекари, сестри и различен медицински личен състав ще бъдат обучавани в реномирани европейски центрове по донорски стратегии. Инициативата е на Министерството на здравеопазването и на ИА “Медицински контрол ” и е по европейски план в поддръжка на Програмата за донорство.
„ В рамките на 12 милиона лв., колкото е утвърдената сума, ще подкрепим системата за опазване на здравето с образование на фрагментите и с спомагателни ограничения, тъй че освен да осведомяваме хората, само че и да подготвим експертите си за тази хуманна активност ”, изяснява пред „ 24 часа “ заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.
34 български болнични заведения са донорски бази, като с цел да извършват тези функционалности експертите в тях би трябвало да минат през съответното образование. “Договаряме и опция за обезпечаване за инсталация и принадлежности за трансплантации в рамките и на други иницативи през Европейския обществен фонд ”, оповестява още Русинова. Част от образованието по европейския план ще включва и основаването на по-добра организация при осъществяването на трансплантациите, с цел да са сполучливи, изяснява тя.
На 5 ноември здравното министерство започва и акция, в поддръжка на донорството- “Да! За живот! ”. В момента 1151 българи се нуждаят от донор, а за година са направени 44 трансплантации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР