80 спасители търсят Боян Петров, а шерпи вече достигнаха лагер

...
80 спасители търсят Боян Петров, а шерпи вече достигнаха лагер
Коментари Харесай

80 спасители търсят Боян Петров, шерпи нощуват в лагер 1 преди да продължат

80 спасители търсят Боян Петров, а шерпи към този момент доближиха лагер 1, където ще пренощуват, с цел да продължат издирването и на следващия ден.
Двата непалски хеликоптера не са съумели да излетят към връх Шиша Пангма, поради мощен вятър. По други направления по земя обаче се придвижват китайски спасители и алпинисти от базовия лагер, за които досега няма информация до каква степен са стигнали.
Времето в региона на издирвателната интервенция сега е прохладно, с променлива облачност. Прогнозата е, че на следващия ден ще бъде по-благоприятно за работа на хеликоптерите. Те са били през целия ден в едно населено място, което е напълно покрай региона на Шиша Пангма.
Първата сателитна фотография на региона се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва сега. "Правим всичко допустимо, с цел да получим облик от земята ", сподели за БНР Деян Петков, който дава отговор за логистиката на изкачването на Боян Петров, и добави: "Районът е доста далечен и връзката е извънредно сложна ".
На среща с президента Румен Радев китайският дипломат Джан Хайджоу срещна президента с хода на избавителната интервенция.
В акцията вземат участие още шестима професионални спасители от Китай и трима шерпи.
Всички алпинисти в региона също са оповестили подготвеност да се включат в издирването. Надеждите са, че облаците ще се раздерат и нова сателитна фотография ще може да покаже повърхността на земята.
Четвърти ден продължава избавителната интервенция за един от най-именитите наши алпинисти - Боян Петров, който е в неопределеност от 3 май в Хималаите, където е бил на експедиция за нанагорнище на 8-хилядника Шиша Пангма.
"Има и други екипи по маршрута - това са китайците и други алпинисти от лагера, с които сега се пробвам да се свържа, с цел да схвана къде тъкмо са по маршрута. Денят там още не е завършил ", сподели пред БНР Деян Петков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР