80 са общините с под Среден (3) на матурата по

...
80 са общините с под Среден (3) на матурата по
Коментари Харесай

80 общини не хванаха тройка на матурата по български език и литература

80 са общините с под Среден (3) на матурата по Български език и литература, оповестява Институтът за пазарна стопанска система. Отбелязва се, че образователната 2022/23 година значително повтаря случилото се през предходната година - междинните оценки на наложителната матура по БЕЛ падат все по-ниско, от ден на ден са общините със междинна оценка под Среден (3), а броят на зрелостниците, явили се на изпита по математика, остава доста невисок. От ИПИ прецизират, че междинната оценка за обособените общини е изчислена като междинната на учебните заведения в нея, претеглена с броя на явилите се възпитаници.
 
Данните сочат, че през тази година общо 45 890 възпитаници са се явили на наложителната матура по БЕЛ. Това е покачване с съвсем 3 000 души спрямо предходната образователна година. Средната оценка е " Добър " 3,93, което е с 4 стотни по-малко от оценката за 2022 година ИПИ показва, че втора година зрелостниците остават надалеч от междинните си достижения от предишното десетилетие, когато междинната оценка по БЕЛ се е движела в порядъка на 4,20-4,30.
 
Общината с най-висока междинна оценка на пролетната сесия по БЕЛ за поредна година е Челопеч, с доста добър (4,58). Следват няколко общини в Смолянско - Златоград (4,57), Неделино, (4,51) и Рудозем (4,27).
 
След по-големите градски центрове с релативно положително показване са Столичната община (4,24), Смолян (4,17), Пловдив (4,15), Варна (4,14). Тази година нито един регионален център обаче не съумява да стигне до междинна оценка " доста добър ".
 
ИПИ отбелязва, че мотив за по-голямо терзание са не толкоз спадовете в резултатите на водачите, колкото утежняването на най-слабите. През 2023 година в цели шест общини - Земен, Крушари, Якимово, Струмяни, Хитрино и Камено - междинната оценка на учениците е Слаб (2), т.е. нито един от явилите се не е съумял да реализира позитивен резултат. 
 
Със междинен резултат под Среден (3) са към този момент 80 общини по отношение на 69 година по-рано. От Интитута прецизират, че макар че множеството от тях са дребни, и надлежно триумфът на обособените възпитаници въздейства доста на междинния резултат, в немалка част от тях се явяват по няколко десетки възпитаници, а в две - над 100. Това значи, че има систематични проблеми в локалното учебно обучение.
 
Показателно е също, че от близо 2300 възпитаници, явили се на ДЗИ в общини със междинна оценка под Среден (3), единствено един се е явил на матурата по математика. Обратно, огромният брой възпитаници, положили изпита по математика, са струпани в водачите по БЕЛ - предивмо София, Варна и Пловдив.
 
Относно зрелостния изпит по математика най-високите оценки там са в обособени дребни общини - водач е Елхово с Отличен (5,87), само че с явили се 9 възпитаници. Следват Враца (5,11 при 17 ученици), Сунгурларе (5,03) и Крумовград (4,85), само че в последните две " междинната " оценка се образува от по един явил се абитуриент.
 
Сред общините с над 100 положили изпита по математика релативно високи са резултатите в Столичната община (4,58), Варна (4,41), Бургас (4.07) и Пловдив (4,02). За поредна година обаче ползата към зрелостния изпит по математика е доста невисок - явили са се едвам 1700 възпитаници, само че пък в едвам четири от общините тях междинна оценка е под Среден (3).
 
По-голяма известност има зрелостният изпит по британски език, на който са се явили съвсем 12 000 зрелостници, или над ¼ от всички.
 
Най-високата междинна оценка на равнище община е чист Отличен (6) в Генерал Тошево, само че при един явил се възпитаник. Сред по-големите общини най-високи са междинните оценки в Хасково (5,24), Пазарджик (5,23), Бургас (5,22) Стара Загора (5,21), Русе (5,14).
 
От ИПИ означават, че на този изпит междинните оценки са доста по-високи, като с под Среден (3) е само община Средец, а съвсем всички надвишават Добър (4). От Института разясняват, че ниска оценка на матурите не значи неуспех за локалните системи на учебно обучение, изключително в дребните общини, където няколко по-слаби възпитаници могат да повлекат надолу междинната стойност. Въпреки това обаче трендовете през последните години не били окуражителни.
 
Все по-слабите оценки на зрелостния изпит по български език и литература приказват за систематични проблеми с базовата просветеност, а всеобщият отвод от учене (и явяване) на математика слага под подозрение развиването на доста браншове, подвластни от добре готови фрагменти, показват от ИПИ. Остава и казусът с огромните неравенства в достиженията и качеството сред елитните, средностатистическите и най-слабите учебни заведения в страната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР