80 са общините с под Среден (3) на матурата по

...
80 са общините с под Среден (3) на матурата по
Коментари Харесай

80 общини не хванаха тройка на матурата по БЕЛ

80 са общините с под Среден (3) на матурата по Български език и литература , оповестява Институтът за пазарна стопанска система.

Отбелязва се, че образователната 2022/23 година значително повтаря случилото се през предходната година - междинните оценки на наложителната матура по БЕЛ падат все по-ниско, от ден на ден са общините със междинна оценка под Среден (3), а броят на зрелостниците, явили се на изпита по математика, остава доста невисок.

От ИПИ прецизират, че междинната оценка за обособените общини е изчислена като междинната на учебните заведения в нея, претеглена с броя на явилите се възпитаници.

Данните сочат, че през тази година общо 45 890 възпитаници са се явили на наложителната матура по БЕЛ . Това е покачване с съвсем 3 000 души спрямо предходната образователна година.
 МОН проучва притеснителните резултати от НВО и форсира публикуването им
МОН проучва притеснителните резултати от НВО и форсира публикуването им

Започва обзор на закони и забавени планове в образованието

Средната оценка е " Добър " 3,93 , което е с 4 стотни по-малко от оценката за 2022 година ИПИ показва, че втора година зрелостниците остават надалеч от междинните си достижения от предишното десетилетие, когато междинната оценка по БЕЛ се е движела в порядъка на 4,20-4,30.

Общината с най-висока междинна оценка на пролетната сесия по БЕЛ за поредна година е Челопеч, с доста добър (4,58). Слеедват няколко общини в Смолянско - Златоград (4,57), Неделино, (4,51) и Рудозем (4,27).

След по-големите градски центрове с релативно положително показване са Столичната община (4,24), Смолян (4,17), Пловдив (4,15), Варна (4,14). Тази година нито един регионален център обаче не съумява да стигне до междинна оценка " доста добър ".

ИПИ отбелязва, че мотив за по-голямо терзание са не толкоз спадовете в резултатите на водачите, колкото утежняването на най-слабите. През 2023 година в цели шест общини - Земен, Крушари, Якимово, Струмяни, Хитрино и Камено - междинната оценка на учениците е Слаб (2) , т.е. нито един от явилите се не е съумял да реализира позитивен резултат.

Със междинен резултат под Среден (3) са към този момент 80 общини по отношение на 69 година по-рано . От Интитута прецизират, че макар че множеството от тях са дребни, и надлежно триумфът на обособените възпитаници въздейства доста на междинния резултат, в немалка част от тях се явяват по няколко десетки възпитаници, а в две - над 100. Това значи, че има систематични проблеми в локалното учебно обучение.
 Отбележи с Х правилния отговор
Отбележи с Х правилния отговор

Тестовият формат предизвиква повърхностното познание, води до отвод от мислене, а отводът от мислене се назовава чисто и просто затъпяване

Показателно е също, че от близо 2300 възпитаници, явили се на ДЗИ в общини със междинна оценка под Среден (3), единствено един се е явил на матурата по математика. Обратно, огромният брой възпитаници, положили изпита по математика, са струпани в водачите по БЕЛ - предивмо София, Варна и Пловдив.

Относно зрелостния изпит по математика най-високите оценки там са в обособени дребни общини - водач е Елхово с Отличен (5,87), само че с явили се 9 възпитаници. Следват Враца (5,11 при 17 ученици), Сунгурларе (5,03) и Крумовград (4,85), само че в последните две " междинната " оценка се образува от по един явил се абитуриент.

Сред общините с над 100 положили изпита по математика релативно високи са резултатите в Столичната община (4,58), Варна (4,41), Бургас (4.07) и Пловдив (4,02). За поредна година обаче ползата към зрелостния изпит по математика е доста невисок - явили са се едвам 1700 възпитаници, само че пък в едвам четири от общините тях междинна оценка е под Среден (3).

По-голяма известност има зрелостният изпит по британски език , на който са се явили съвсем 12 000 зрелостници, или над ¼ от всички.

Най-високата междинна оценка на равнище община е чист Отличен (6) в Генерал Тошево, само че при един явил се възпитаник. Сред по-големите общини най-високи са междинните оценки в Хасково (5,24), Пазарджик (5,23), Бургас (5,22) Стара Загора (5,21), Русе (5,14).

От ИПИ означават, че на този изпит междинните оценки са доста по-високи, като с под Среден (3) е само община Средец, а съвсем всички надвишават Добър (4).
 Омбудсманът още веднъж предложи повишителен изпит за матурите
Омбудсманът още веднъж предложи повишителен изпит за матурите

Настоява за даване на втори късмет на зрелостниците

От Института разясняват, че ниска оценка на матурите не значи неуспех за локалните системи на учебно обучение, изключително в дребните общини, където няколко по-слаби възпитаници могат да повлекат надолу междинната стойност. Въпреки това обаче трендовете през последните години не били окуражителни.

Все по-слабите оценки на зрелостния изпит по български език и литература приказват за систематични проблеми с базовата просветеност, а всеобщият отвод от учене (и явяване) на математика слага под подозрение развиването на доста браншове, подвластни от добре готови фрагменти, показват от ИПИ.

Остава и казусът с огромните неравенства в достиженията и качеството сред елитните, средностатистическите и най-слабите учебни заведения в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР