80 предмета, ще разказват за социализма Колекцията гостува от Музея

...
80 предмета, ще разказват за социализма Колекцията гостува от Музея
Коментари Харесай

Подаръците на Тодор Живков на изложба в Созопол

80 предмета, ще " описват " за социализма
Колекцията гостува от Музея на Правец

Изложба- сбирка от дарове, които някогашният „ първи " - Тодор Живков е получавал през годините на своето ръководство, е показана в Созопол. „ Изложбата ни гостува от Музея в Правец, ще остане до септември, и е ориентирана най-вече към младите. Да дойдат тук и да я видят, с цел да могат да получат информация за това, какво е било по време на социализма, който те не са претърпели ", описа пред „ Труд " шефът на Археологическия музей в Созопол- Димитър Недев.

Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни персони или след държавни визити на Живков. Например Леонид Брежнев му е подарил ювелирен транспортен съд, Михаил Горбачов- фруктиера от кристал със сребърен обков и аметист, а Кадафи - седло за камила



Изложените дарове са 80 предмета, измежду които химикалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни. Има също сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския водач Ясер Арафат, както и съдове за плодове от Ким Ир Сен, дребен модел на Тадж Махал- от Индира Ганди и достоверен самурайски аксесоар от японското императорско семейство. „ Най- забавна е вазата от Ташкент, която е с неговия облик ", разяснява Димитър Недев. Има още дубликат на Евангелие от 17 в. и сбирка от златни монети, която е подарък от Българската национална банка.

„ Подаръците са по разнообразни направления- свързани с честванията за „ 1300 години България ", с визитите на дипломатическия корпус, с Олимпийското придвижване, с визити на водачи и негови визити при тях и така нататък ", сподели Димитър Недев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР