80% от населението на САЩ е под частична карантина Още

...
80% от населението на САЩ е под частична карантина Още
Коментари Харесай

Още 6.6 млн. безработни в САЩ за седмица

80% от популацията на Съединени американски щати е под частична карантина

Още 6.6 млн. души са останали без работа в Съединени американски щати през миналата седмица, сочат формалните данни. Предишното число беше 3.3 млн. души, което значи, че единствено за две седмици безработните в страната са нарастнали с съвсем 10 млн. души. А върхът, подложен преди седмица, устоя единствено няколко дни. Очакванията на икономистите, съгласно изследване на Reuters, бяха за 3.5 млн. души, като даже най-песимистичните прогнози бяха за 5.25 млн. За съпоставяне, броят на изгубилите работата си през цялата финансова рецесия от 2007 до 2009 година беше 8.7 млн. души.

Близо 80% от популацията на Съединени американски щати е под частична карантина поради ковид. Икономическият живот в страната е съвсем напълно спрял, а изключителното състояние беше удължено до края на април. Статистическото бюро на Съединени американски щати не дава разбивка на числата, които се разгласяват всяка седмица. В петък се чака да излязат формалните данни за безработицата през март, като упованията са тя да бъде 3.8% при 3.5% през февруари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Една от аргументите за големия брой новорегистрирани безработни обаче може да се крие не в всеобщите съкращения поради ковид. От предходната седмица в страната влезе в действие фискалният пакет за 2.2 трлн. $, който планува помощ за всички американски жители. В текстовете се смъкват и условията за приемане на помощ при безработица.

Така пред държавното управление могат да аплайват към този момент и самоназначени чиновници, както и такива на свободна процедура, които до момента нямаха такива права. Също съгласно новите правила, те ще получават по 600 $ на седмица за интервал до четири месеца. Досега сумите, изплащани по стратегиите за безработица, бяха в най-хубавия случай на половина на сегашната.

И Испания е пред всеобща безработица

Безработицата се трансформира в сериозен проблем и в Европа. В Испания лицата, които не се обезпечават, са се нараснали с 900 хиляди души от 12 март насам, когато беше оповестено изключително състояние в страната, сочат данните на държавното управление. От тях 550 хиляди души са били на краткотрайни контракти, а най-силно ударените браншове са туризмът и строителството. Строителните действия бяха спрени с решение на кабинета, до момента в който трае битката с ковид. Потвърдените случаи на COVID-19 в Испания са над 110 хиляди, а смъртните - 10 хиляди

Данните, които се цитират от локалната преса и Reuters, демонстрират броят на хората, за които не се заплащат осигуровки все още. Обичайната месечна стойност е към 243 хиляди, до момента в който в този момент тя е 898 хиляди души. Заради метода на правене на статистиката, броят не е подобен на броя на новите безработни в бюрото по труда, които са нарастнали с 302 хиляди души. Самият застрахователен институт също отбелязва, че данните " не отразяват тъкмо случилото се през целия месец ", който другояче бележи началото на туристическия сезон и подготовката за Великденските празници.

Бизнесът във Англия приготвя всеобщи съкращения

Половината от фирмите във Англия възнамеряват да съкратят огромна част от чиновниците си поради икономическите резултати от ковид и съвсем спрялата стопанска система, написа Financial Times. Изданието се базира на проучвания на Британската търговско-промишлена палата (BCC) и Института по личностно развиване (CIPD). Прогнозите се разминават с предходните упования на финансовото министерство в страната, които бяха за 3 млн. души съкратени от частния бранш.

Според BCC 44% от фирмите споделят, че най-малко половината от чиновниците им ще преминат през държавната стратегия за вдишване на 4/5 от заплатите на чиновници със заплата до 2500 паунда. В спешния фонд обаче има единствено 7 милиарда паунда, които по всяка възможност няма да бъдат задоволителни. Още 30% от фирмите декларират, че считат над 75% от чиновниците им да преминат към програмата, а 20% от бизнесите са краткотрайно затворили.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР