80 литра дъжд на квадратен метър се е излял за

...
80 литра дъжд на квадратен метър се е излял за
Коментари Харесай

Над 50 са сигналите за наводнени къщи в Карлово


80 литра дъжд на квадратен метър се е излял за час и половина над Карлово през вчерашния ден, оповестиха от регионалната администрация в Пловдив.

Повече от 50 са сигналите за наводнени къщи.

Почистването на домовете от водата и тинята е непрекъснато. Десетки къщи са с наводнени първи етажи и приземни пространства, а зимнината за идните месеци е унищожена изцяло. Част от хората обявиха, че ще търсят обезщетение от общината, защото съгласно тях тя е отговорна за бедственото състояние.

Багери от община Карлово разчистваха улиците от калните наноси.

Семейството на Радостина Спасова благодари на Бог, че по време на стихията баба и не била в приземния етаж, в който имало най-малко два метра вода. Роднините не смогват да изхвърлят кофи с кал.

“Аз персонално като пристигнах не можах да вляза в двора ”, сподели Спасова.

Учители се включиха в почистването на двора и класните стаи в професионалната гимназия по ЖП превоз.

“Това е моето учебно заведение освен учителите, призоваваме и възпитаници да дойдат някогашни и сегашни, и всички хора ”, сподели Анета Петриева, преподавател в Професионална гимназия по ЖП превоз.

Докато шефът на гимназията се чудеше по какъв начин ще организира поправителни матури в учебното заведение след два дни, на помощ дойдоха екипи от София.

“Имаме декове, които събират звук и половина отпадъци, ще ги извозим на депото. Въпросът е да пробием път, с цел да може да влиза техника в двора ”, сподели Красимир Димитров, шеф на Дирекция “Аварийна помощ и предварителна защита ” към община София.

А общината стартира да разказва вредите и обявиха какви компенсации могат да чакат потърпевшите.

“От обществените вероятно една минимална заплата, в случай че имат къщите застраховка се дава служебна записка от общината, с което се кандидатства пред застрахователните сдружения ”, съобщи Ана Вълева, чиновник в община Карлово.

От община Карлово обявиха, че нямат средства, с цел да приведат дере Меден дол, което преля във тип, който да не наводнява града. За последно е почиствано предходната година.

“Многократно сме кандидатствали в междуведомствената Комисия по бедствия и повреди, с цел да бъдат отпуснати средства освен за разчистване, а за създаване на бетонни стени ”, съобщи зам.-кметът на Карлово Данка Люртова.

В следобедните часове армията също оказа помощ.

Почистването на домовете и улиците ще продължи и през идващите дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР