80-годишната Дела Колева успява да се спаси от потопа в

...
80-годишната Дела Колева успява да се спаси от потопа в
Коментари Харесай

През сълзи след наводненията: Вече нямам нищо frognews.bg

80-годишната Дела Колева съумява да се избави от потопа в село Слатина , само че губи дома си и всичко, което е съумяла да построи в живота си.

 

„ Почти не можем да спим. Аз съм с високо кръвно, синът ми е с висока захар. Всичко, което събирах от градината отиде. Живеем с една пенсия “, описа тя пред bTV.

 

В момента тя и синът й са се преместили да живеят на втория етаж от къщата, защото първият е под вода.

 

„ Когато ние ходехме за дърва, не даваха да отсечем и едно дърво, което имаше зелено листенце, трябваше всичко да бъде изсъхнало. Сега стартира всеобща сеч, пътят стана по-нисък да минават камиони с дърва. Изсякоха Балкана “, описа Дела Колева. Добави, че камионите минават всеки ден.

 

„ Вече нищо нямам. Зимнина, облекла, мебелировка. Всичко на долния етаж плува “, добави 80-годишната жена.

 

И в село Богдан вредите след потопа са големи. Семейство вижда по какъв начин наводнението залива дома им и съумява да се изтегля. Днес къщата им е с големи вреди, а оградата отнесена. Стопанинът пък изясни, че в никакъв случай не е виждал такова злополучие.

 

Семейство Райкови чуват гръмотевиците в четвъртък, само че не чакат, че реката ще ги залее. Хората остават в двора си и виждат с очите си по какъв начин реката потопява дома им.

 

„ Видяхме три талази, качихме се на горния етаж на къщата. Падаха дървета, орехи, видяхме по какъв начин водата влачи джип “, описват пострадалите. Признават, че няма по какъв начин да се оправят сами с вредите и се надяват страната да им помогне.

 

Трети ден след бедствието в Трилистник , водата последователно се оттича. 500 души са евакуирани, 120 къщи са под вода. Кметът на селото съобщи за Българска национална телевизия, че жителите на селото към този момент се завръщат. В Трилистник има една паднала къща, а друга не може да се населява. Във всички 120 къщи обаче долните етажи са наводнени.

 

Хората споделят, че са унищожени всички мебели, кухненско обзавеждане, пелети, купени за зимата. Долните им етажи са обезобразени, а те нямат средства за главен ремонт.

 

„ Не знаем по какъв начин ще се оправим. Почваме от нулата “, споделят през сълзи жителите на Трилистник.

 

Поминъкът на производителите също е под вода. Тонове земеделска продукция са унищожени - 500 тона слънчоглед и 200-300 тона пшеница.

 

Никола Кранолски от „ Напоителни системи – Пловдив “ сподели, че дигата, която е скъсана, в действителност е слаб сектор, с построена промяна над 50-60 години и явно е амортизирана. Основната причина обаче остава екстремалният размер на падналия дъжд. Кранолски предвижда, че скъсаната дига е по-добрият вид, тъй като, в случай че реката е била преляла при Трилистник, е щяла да залее цялото село.

 

„ Дори се е получило известно облекчение, можело е да бъде по-страшно “, сподели той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР