80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5

...
80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5
Коментари Харесай

Пристигнаха новите ваксини срещу COVID-19

80 640 дози от новата ваксина против подвариант XBB 1.5 на Омикрон, към този момент са доставени в България. Прилагането им ще започва от 27 септември, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Ваксините са предопределени за лица от 12-годишна възраст нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната.

В началото на идната седмица е планувана и доставка на ваксини за деца сред 6 месеца и 11 години, които също ще се дават на РЗИ.

Междувременно министърът на опазването на здравето утвърди рекомендациите на Националния експертен съвет по имунизации за имунизация против COVID-19 през идния есеннo-зимен сезон.

Същата се предлага за:
Лица на възраст на и над 60 години ;Лица с хронични болести (напр. диабет, сърдечни болести, белодробни болести и др.), без значение от възрастта;Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), включително имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;Бременни жени;Медицински персонал;Потребители и личен състав на обществени институции
Вариантна ваксина против COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило предпочитание да бъде имунизирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, без значение дали са имунизирани досега или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 година, при които, в случай че не са преболедували или имунизирани досега, се ваксинират с три дози.

При лицата от посочените нагоре групи Националният експертен съвет предлага и използването на ваксина против сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде сложена по едно и също време с имунизацията против COVID-19, като двете ваксини се инжектират на разнообразни места. Възможно е имунизациите да бъдат сложени и поотделно, при две обособени визити при лекаря, като в този случай не е належащо да се съблюдава избрана последователност, както и закрепен период сред двете ваксини.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР