80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана

...
80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана
Коментари Харесай

КЕВР одобриха цената на газа, скокът само за месец - 15,68%

80,28 лева за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от „ Булгаргаз “ и утвърдена от специалистите на КЕВР, излиза наяве от отчета на комисията. Това е с 15,68% повече от тази за септември. В моента тя е 69,40 лева

На 11 август газовата компания разгласи прогноза за октомврийската цена от 69,76 лева за мегаватчас, само че от този момент цените на газовите хъбове скочиха, а те имат 70% дял във формулата за пресмятане на газа на едро у нас.

Ако тази цена се задържи до произнасянето на КЕВР на самия 1 октомври, то тя ще е с 224,75% по-висока от тази за същия месец преди една година. Реално цената става ясна в първия ден на всеки месец когато „ Булгаргаз “ прави последните корекции.

От отчета на КЕВР излиза наяве, че газовата компания е поискала да ѝ се признаят и разноски за транспорт през гръцката газопреносна система от Трансадриатическия газопровод. Имаше терзания, че договорът за потенциал в гръцката мрежа е до края на септември. Искането за признание на тези разноски значи, че “Булгаргаз” ще продължи да купува азерски газ и да го придвижва от Неа Месимврия до Кулата и оттова по българската мрежа.

Експерти изясняват, че цената на газа от Азербайджан се пресмята по формулата с петролните деривати и няма съставния елемент на европейските газови тържища, което го прави по-евтин.

От отчетът на КЕВР излиза наяве още, че „ Булгаргаз “ е приложила и график за нагнетяване на газ в хранилището в Чирен, написа Tribune.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР