80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана

80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана ...

КЕВР одобриха цената на газа, скокът само за месец - 15,68%


80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от „Булгаргаз“ и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада на комисията. Това е с 15,68% повече от тази за септември. В моента тя е 69,40 лв.

На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв. за мегаватчас, но оттогава цените на газовите хъбове скочиха, а те имат 70% дял във формулата за изчисление на газа на едро у нас.

Ако тази цена се задържи до произнасянето на КЕВР на самия 1 октомври, то тя ще е с 224,75% по-висока от тази за същия месец преди една година. Реално цената става ясна в първия ден на всеки месец когато „Булгаргаз“ прави последните корекции.

От доклада на КЕВР става ясно, че газовата компания е поискала да ѝ се признаят и разходи за пренос през гръцката газопреносна система от Трансадриатическия газопровод. Имаше притеснения, че договорът за капацитет в гръцката мрежа е до края на септември. Искането за признаване на тези разходи означава, че “Булгаргаз” ще продължи да купува азерски газ и да го пренася от Неа Месимврия до Кулата и оттам по българската мрежа.

Експерти обясняват, че цената на газа от Азербайджан се изчислява по формулата с петролните деривати и няма компонента на европейските газови борси, което го прави по-евтин.

От докладът на КЕВР става ясно още, че „Булгаргаз“ е приложила и график за нагнетяване на газ в хранилището в Чирен, пише Tribune.

Източник: marica.bg