8 работници са уволнени от Спейс Екс, защото критикували главния

...
8 работници са уволнени от Спейс Екс, защото критикували главния
Коментари Харесай

Уволниха от Спейс екс 8 работници, критикували Илон Мъск

8 служащи са уволнени от " Спейс Екс ", тъй като подлагали на критика основния изпълнителен шеф на компанията - Илон Мъск. 

Служителите обаче считат, че са освободени непозволено и са подали тъжба в американската организация по труда. Те описват, че през 2022 година изпратили отворено писмо до управлението на компанията, в което в детайли описали проблемите си на работното място, написа Би Би Си. 

Според Ройтерс в писмото той е наименуван " разсейващ и объркващ ".

В жалбата се споделя също, че участвалите в отвореното писмо са били разпитвани, преди да бъдат уволнени.

Адвокатите на една от някогашните служителки, Дебора Лоурънс, оповестиха, че упрекват " Спейс Екс " в съществуването на " токсична среда ", в която тормозът се толерира.

" Написахме отвореното писмо до управлението не от преднамереност, а тъй като ни беше грижа за хората към нас ", споделя Лоурънс.

Ако " Спейс Екс " не се споразумее, делото ще бъде прегледано от административен арбитър, чието решение може да бъде обжалвано пред борда, а по-късно пред федерален апелативен съд. Изслушването е планувано за 5 март.

Ако се откри, че уволненията са в нарушаване на трудовото законодателство, служащите могат да бъдат възобновени на работа или да им бъдат изплатени компенсации.

Компаниите на Мъск и преди са били упреквани в нарушение на правата на чиновниците.

През октомври Националният съвет по трудови връзки упрекна " Екс ", известна преди като " Туитър ", в нелегално уволняване на чиновник поради туитове, оспорващи политиката на компанията за връщане в офиса. От компанията отхвърлят да са направили нарушаване.

Производителят на електрически автомобили " Тесла " също е бил изправен пред няколко тъжби от Националния съвет по трудови връзки, които включват изказвания за расова дискриминация в заводите му. Оттам обявиха, че не толерират дискриминация.

През август Министерството на правораздаването на Съединени американски щати заведе дело против " Спейс Екс ", обвинявайки я, че в практиките си за наемане на чиновници дискриминира бежанци и лица, търсещи леговище.

По това време господин Мъск разгласява в " Екс ":

" Американското законодателство изисква най-малко зелена карта, с цел да бъдеш нает в " Спейс Екс ", защото ракетите се смятат за напреднала оръжейна технология ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР