8% от българите са убедени, че Земята е плоска 8%

...
8% от българите са убедени, че Земята е плоска 8%
Коментари Харесай

8% от българите са убедени, че Земята е плоска

8% от българите са уверени, че Земята е плоска 8% от пълнолетните българи са уверени, че Земята е плоска , а 11% имат съмнения относно  формата на нашата планета. Това сочат резултатите от провокативно проучване на „ Галъп интернешънъл “. Проучването тества и настройките към имунизациите. 15% са на мнение, че те са нездравословни за хората, 27% от интервюираните нямат мнение по въпроса. 
 
81% от запитаните в проучване нямат съмнения по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя . Оказва се обаче, че 8% от интервюираните се съгласяват с изказванието, че „ Планетата Земя е плоска и не е правилно това, което написа на всички места: че е с форма, близка до кълбо “. Делът от 8% не е надменно дребен - даже и при отчитане на вероятното статистическо отклоняване. Това са най-вече хора от маргинализираните обществени групи в обществото, което съвсем изключва опцията някой да се майтапи в отговора.
 

Към това би трябвало да се прибавят и 11%, които се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат съмнения по въпроса за формата на земята или не могат добре да вдървен въпроса за нейната форма.
 
 iStock/Getty Images
Интервюираните лица са запитани и дали са съгласни с изказванието, че „ Хора са ходили/стъпвали на Луната “. Оказва се, че 74% са съгласни, а съгласно 9% това изказване е погрешно. Останалите не могат преценяват.-->
 
Колкото до нашумелия въпрос за имунизациите , 15% се съгласяват с изказване, че те най-често са нездравословни за хората , 58% не се съгласяват с това изказване, а 27% не могат да образуват позиция.
 

Данните демонстрират, че изказванията за щета от имунизациите не получават необятна известност, въпреки изобщо да не са за занемаряване дяловете на хората, които са негативно настроени. По този въпрос образованието играе решаваща роля, регистрират създателите на проучването.
 
Данните са от самостоятелната от външно финансиране изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл “ за изследвания „ лице в лице “. Изследването е извършено измежду 824 души сред 1 и 8 март.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР