8 млн. тона емисии България трябва да намали към 2026

...
8 млн. тона емисии България трябва да намали към 2026
Коментари Харесай

Борислав Сандов: 8 млн. тона емисии България трябва да намали към 2026 г.

8 млн. тона излъчвания България би трябвало да понижи към 2026 година, съобщи някогашният екоминистър и сегашен народен представител от “Демократична България ” Борислав Сандов в предаването “Тази събота ”.

“Въглищата са най-големият извършител на климатичните промени, а те от своя страна са най-голямата опасност за съществуването на човечеството. Войната с природата постоянно се губи от хората ”, добави той.

“Последната версия на Плана за възобновяване, която е утвърдена от Европейската комисия е с решение на нашето държавно управление. И преди България е поемала ангажимент за декарбонизация и това е единственият метод да получаваме някакви европейски средства ”, сподели Сандов.

Той бе безапелационен, че намаляването на излъчвания не значи единствено затваряне на централите, а друг режим на работа, който да разрешава централата да работи главно тогава, когато имаме потребност от тази сила, а не от самото начало на цялостната си мощ.

“Всички централи могат да работят понякога, тъй като имат планови поправки. Друг вид е рационализация на съществуващите мощности ”, посочи Сандов.

Според него пари има за рационализация, а тя може да стане за няколко години.

“България също е поела ангажимент за понижаване на излъчванията. Всяка централа след 50 година би трябвало да завърши работата си. В момента имаме централи на 70 година, а знаем по какъв начин наподобяват ”, сподели Сандов.

Той акцентира, че България е била наказана за равнищата на фини прахови частици в пет огромни региона. “Дори не приказваме единствено за излъчвания, които са парникови газове, приказваме за излъчвания от най-различни химични съединения на сярна, на азотна основа ”, добави Сандов.

Според него, с цел да запазим едни работни места на хора в един бранш, ние обричаме всички останали на крах.

“Ние се намираме в климатична рецесия, която заплашва изобщо съществуването на човечеството по света и това не са мои думи, а на учените от доста години насам ”, сподели Сандов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР