8 млн. лв. ще струва реставрацията на автентичния облик на

...
8 млн. лв. ще струва реставрацията на автентичния облик на
Коментари Харесай

Започва реставрацията на емблематичната Минерална баня в Овча купел

8 млн. лева ще коства реставрацията на достоверния образ на Минералната баня в столичния квартал " Овча купел ", като над 4,4 млн. лева от тях идват от бюджета на Столичната община с решение от СОС. Банята ще бъде и културен център. Това съобщи ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на инспекция по отношение на започващата реституция на Минералната баня в Овча купел, предава Нова телевизия.

" Повече от 40 години емблематичната постройка тъне в съсипия. Дълги години Минералната баня е държавна благосъстоятелност и по самодейност на кмета и на Следствен отдел към окръжна прокуратура при започване на мандата тя е трансферирана на Общината. Веднага бяха подхванати ограничения дружно с сътрудниците от историческия музей, от Софийския университет незабавно да се кандидатства, с цел да можем да възстановим този архитектурен шедьовър ", съобщи Георгиев.

Той се надява след няколко месеца реставрацията да бъде реалност. " Това е отношението към недвижимите културни полезности, които Общината има и търсим всички вероятни способи те да бъдат непокътнати. Един образец е Банята в Банкя, при която намерихме верния метод да бъде стопанисвана от Софийски парцели. Огромен е и ползата към нея – към 5 500 са визитите месечно – т.е. има сполучлив модел ", съобщи Георгиев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР