8 малки промени, които могат да окажат голямо влияние върху вашите финанси

...
Поставянето на ред във вашите финанси не винаги изисква драстични
Коментари Харесай

Поставянето на ред във вашите финанси не винаги изисква драстични ремонти или големи жертви. Всъщност някои от най-ефективните подобрения идват от малки, последователни промени в ежедневните ви навици и финансово мислене.

Вземете например вашия фонд за спешни случаи. Стартирането на спешен фонд не изисква много работа, но тази сметка може да бъде решаващ инструмент, ако се сблъскате с финансови затруднения по пътя. Както и други малки задачи, като премахване на ненужни абонаменти или по-често хранене у дома.

Въпреки че тези типове промени може да изглеждат незначителни сами по себе си, когато се комбинират, те могат да доведат до значителни подобрения във вашето финансово състояние.

Разберете как най-добрата спестовна сметка може да ви бъде от полза тук сега.

8 малки промени, които могат да окажат голямо влияние върху вашите финанси

Ако искате да подобрите финансите си без основен ремонт, следните промени могат да ви помогнат:

Създайте бюджет

Създаването на бюджет е основна стъпка, ако искате да управлявате ефективно финансите си. Не е необходимо да е сложно; проста електронна таблица или приложение за бюджетиране може да свърши работа.

Започнете с проследяване на приходите и разходите си, за да знаете точно къде отиват парите ви. След това задайте реалистични лимити на разходите за различни категории и се придържайте към тях. И не забравяйте да сканирате бюджета си, за да идентифицирате области, в които можете да намалите и да спестите повече.

Преминете към високодоходна спестовна сметка

Ако все още използвате обикновена спестовна сметка, парите ви не работят толкова усилено, колкото би трябвало. Един малък ход, който можете да направите, за да подобрите финансите си, е вместо това да прехвърлите парите си в спестовна сметка с висока доходност.

Сметките с висока доходност предлагат много по-високи лихвени проценти в сравнение с традиционните спестовни сметки. Средният лихвен процент за обикновените спестовни сметки в момента е 0,43%, но има множество високодоходни спестовни сметки, които предлагат 10 или 11 пъти по-голяма лихва върху вашите спестявания.

Като прехвърлите средствата си в една от тези сметки, вие можете да спечелите повече от вашите спестявания, като същевременно поддържате парите си лесно достъпни. И в повечето случаи няма да се налага да плащате никакви допълнителни такси или месечни такси за поддръжка, за да го направите.

Започнете да подобрявате финансите си с топ спестовна сметка тук днес.

Отворете компактдиск

Подобно на високодоходните спестовни сметки, депозитните сертификати (CD) са нискорискови, лихвоносни сметки – само тези сметки идват с фиксирани лихвени проценти, което означава процентът, който заключвате, когато отваряне на акаунта е процентът, който ще получавате през целия срок на CD. Това може да бъде полезно предимство, ако лихвените проценти намалеят в бъдеще.

А компактдисковете обикновено предлагат по-високи лихвени проценти от обикновените спестовни сметки. Всъщност много проценти на CD в момента съперничат на процентите по спестовни сметки с висока доходност. Възможно е да получите APY от 5% или повече върху парите си точно сега. Просто не забравяйте да изберете срок на CD, който отговаря на вашите финансови цели, тъй като санкциите за предсрочно теглене на парите ви могат да отменят всяка лихва, която сте спечелили.

Помислете за сметка на паричния пазар

Сметките на паричния пазар съчетават характеристиките на спестовна и разплащателна сметка, като предлагат конкурентен лихвен процент и привилегии за изписване на чекове. Те са умен избор за тези, които искат да спечелят повече от спестяванията си, като същевременно поддържат известна ликвидност.

Тези типове сметки предлагат по-високи проценти от традиционните спестовни сметки, но те може да не са толкова високи, колкото процентите, които можете да спечелите с CD или спестовна сметка с висока доходност. Но ако се нуждаете от по-лесен достъп до вашите спестявания, сметката на паричния пазар може да има смисъл.

Автоматизирайте спестяванията си

Една лесна промяна, която можете да направите, е да настроите автоматични преводи от вашата текуща сметка към спестовна сметка или пенсионен фонд. Правейки това, вие гарантирате, че постоянно спестявате част от доходите си, без да се изкушавате да ги харчите. С течение на времето тези малки, редовни вноски могат да се превърнат в значителна сума.

Плащайте първо на себе си

Когато получите заплатата си, разпределете част от нея за спестявания или инвестиции, преди да платите сметки или дискреционни разходи. Този подход „платете първо на себе си“ гарантира, че вашите финансови цели остават приоритет — и гарантира, че спестяванията ви растат чрез редовни депозити и приходи от лихви.

Проследявайте кредитния си рейтинг

Редовно наблюдение вашият кредитен рейтинг може да ви помогне да забележите потенциални проблеми навреме и да поддържате добро финансово състояние. По-високият кредитен рейтинг може да доведе до по-добри лихвени проценти по заеми и кредитни карти, което в крайна сметка ще ви спести пари. Това е особено вярно в момента, тъй като лихвените проценти се повишиха значително през последните няколко години.

Поставете ясни финансови цели

Друга лесна промяна е да установите ясни, постижими финансови цели. Независимо дали става въпрос за изграждане на фонд за спешни случаи, изплащане на дълг или спестяване за ваканция, наличието на конкретни цели ви мотивира да правите отговорни финансови избори.

Изводът

Малките промени могат да доведат до значителни подобрения във финансовото ви състояние с течение на времето. Като включите тези навици в ежедневието си и оптимизирате спестяванията си със CD или високодоходна спестовна сметка, ще бъдете по-добре подготвени да постигнете финансовите си цели, да изградите богатство и да се насладите на спокойствие, когато става дума за парични въпроси.

Не забравяйте, че последователността е ключова и дори скромните корекции могат да доведат до по-светло финансово бъдеще. Започнете да правите тези малки промени днес и гледайте как финансите ви се променят към по-добро.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР