8 години след стартирането на процедура за прекомерен дефицит на

...
8 години след стартирането на процедура за прекомерен дефицит на
Коментари Харесай

Съветът на ЕС прекрати процедурата срещу Гърция за прекомерен дефицит

8 години след стартирането на процедура за несъразмерен недостиг на Гърция, тя е прекъсната. Съветът на Европейския съюз е взел решение през днешния ден да приключи процедурата, потвърждавайки, че дефицитът на страната е под 3% от брутния вътрешен артикул (БВП) – референтната стойност на Европейски Съюз за държавен недостиг, оповестиха от пресслужбата на Съвета, написа деловото издание econ.bg.

" След доста години на изключителни компликации гръцките финанси към този момент са в доста по-добра форма. Затова приветстваме днешното решение ", съобщи Томас Тьонисте, финансов министър на Естония, която сега държи председателството на Съвета.

" В момента се намираме в последната година от програмата за финансова поддръжка. Постига се прогрес, с цел да може Гърция още веднъж да притегля финансови средства от финансовите пазари при устойчиви лихвени проценти ", добавя той.

След като доближи недостиг от 15,1% от Брутният вътрешен продукт през 2009 година, фискалният баланс на Гърция устойчиво се усъвършенства, постигайки остатък от 0,7% от Брутният вътрешен продукт през 2016 година Макар че за 2017 година се предвижда дребен недостиг, чака се фискалните вероятности да се подобрят още веднъж по-късно.

Съотношението на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт на Гърция доближи връх от 179,0% през 2016 година, само че се чака и това равнище да спадне през идващите години.

Именно заради това Съветът е взел решение, че Гърция извършва изискванията за преустановяване на процедурата за несъразмерен недостиг.

Сега Гърция ще предстои на превантивната мярка от фискалните правила на Европейски Съюз – Пакта за непоклатимост и напредък.

Съгласно програмата за макроикономически корекции мониторингът ще продължи до август 2018 година, след което ще последва следпрограмен мониторинг.

Гръцките управляващи се ангажират да поддържат примитивен остатък от 3,5% до Брутният вътрешен продукт до 2022 година, а след това - фискално държание, съответстващо на фискалните условия на Европейски Съюз.

След днешното решение единствено три страни членки на Европейски Съюз остават част от процедурата – Франция, Испания и Англия – по отношение на 24 по време на финансовата рецесия от 2011 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР