8 февруари бе денят “Д“ на десанта срещу главния прокурор

...
8 февруари бе денят “Д“ на десанта срещу главния прокурор
Коментари Харесай

Планът на третата атака срещу Гешев - компромати в медии, хибридни протести, шантаж над членове на ВСС

8 февруари бе денят “Д “ на десанта против основния прокурор Иван Гешев. Решението на Конституционния съд, че министър на правораздаването кардинално може да желае от Висшия правосъден съвет премахване на тримата огромни в правосъдната власт – ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, и на основния прокурор, въпреки и изцяло предстоящо, бе използвано като мотив за обновяване на офанзивите на новите ръководещи против обвинител №1.

Това е против Гешев, откогато доскоро повече от 2 години, той пое държавното обвиняване. Първата бе подета с летните митинги през 2020 година, втората бе предходната година, когато служебният правосъден министър Янаки Стоилов изиска отстраняването му от Висш съдебен съвет, написа в собствен материал " Труд ".
свързани новини29950на 09.02.2022135793на 09.02.2022
против Иван Гешев обаче ще е най-силна, най-дълго подготвяна и най-скъпа. В нейното осъществяване е впрегната на процедура цялата държавна власт – президентство, болшинството в Народното събрание, държавното управление, службите.
свързани новини109221на 09.02.2022
Основният мотор на офанзивата против Иван Гешев обаче не е правосъдната министърка Надежда Йорданова, както мнозина считат, а нейният сътрудник – вътрешният министър Бойко Рашков. Но това е единствено забележимата страна, тъй като сюжетът за отстраняването на Гешев е на олигархичното задкулисие, което е заело за задачата голям запас – от медии, през хибридни протестъри, до вербуването на настоящи прокурори. Именно Рашков е главният източник на информации, които ще бъдат генерирани в опит за дискредитирането на обвинител №1, на база на които Йорданова ще внесе нов сигнал до кадровия орган на правосъдната власт.

Какво ще се случи в идващите дни?

По информация на медията ни избуялият в общественото пространство като непосредствен до банкрутиралия КТБ някогашен банкер Цветан Василев - Георги Георгиев от Видин, възнамерява в петък да разгласи компромат, с който евентуално ще се опита да употребява ужасната злополука край Своге, в която починаха 20 души, с цел да внуши, че следствието е било опорочено под давлението на обвинител №1.

Пасквилът не за първи път се появява в общественото пространство. Този път обаче е допустимо същият да е съпроводен и от спомагателни операции, свързани с дамата до Гешев. Във фабрикуването на компромата ефективно присъединяване има политическото управление на Министерство на вътрешните работи. Като с изключение на „ боецът “ на Цветан Василев - Георги Георгиев, в заговора вземат участие още Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от уеб страницата за компромати „ Бърд.бг “ и публицисти от „ Свободна Европа “, за което съобщихме още преди две седмици.

Пак под давлението на Рашков – в идващите дни следва да се претопли друга фабрикувана спекулация от края на 2021 година – така наречен „ Жоси гейт “, още веднъж посредством Георгиев. Това е повече от парадоксално, защото службите на Министерство на вътрешните работи не са открили безусловно никакви доказателства за нарушавания по проблема, както от Иван Гешев, по този начин и от неговия татко, името на който бе забъркано от правосъдната министърка Надежда Йорданова.

Активи за над 10 милиарда лв. против „ главата “ на Гешев

Всъщност двата компромата, в които са въвлечени дамата до основния прокурор и възрастния му татко, са най-крайната мярка, която враговете на Гешев фабрикуват в опит за неговото елиминиране. Въвличането на членове на фамилията на основния прокурор е допустимо най-силния знак за това каква е цената на войната против държавното обвиняване. На процедура против „ главата “ на прокуратурата сега е впрегнат финансов запас, възлизащ на над 10 милиарда лева Поне на толкоз се правят оценка активите на олигарсите, които са в съюз против основния прокурор.

Компроматите против Гешев, които Георги Георгиев от Видин, Чобанов, Стоянов и така нататък следва да пускат, неотложно ще бъдат мултиплицирани в две групи медии – тези на олигархичния кръг “Капитал “ и обвързваните с Цветан Василев уеб сайтове, списвани от сътрудник “Академик “. Оттам тематиката ще бъде подета от Четворната коалиция в Народното събрание, от самия вътрешен министър и несъмнено от Надежда Йорданова, която ще разгласи, че сигналите ще са главните, които ще влязат в готвения от нея сигнал до с искане за премахване на Гешев.

Компромати и против членове на Висш съдебен съвет

Вкарването на сигнала в кадровия орган ще даде нов подтик на офанзивата против прокуратурата. Водещ в него още веднъж ще бъде Бойко Рашков, който към този момент е дал компромати на списващите уеб страницата „ Бърд.бг “, измежду които „ под прикритие “ е и някогашен негов ПР.

Двама от членовете на ще бъдат атакувани с внушенията, че са част от митичния лист с магистрати и политици, които ДАНС е предала на прокуратурата преди три години. Макар на вътрешния министър да е известно, че данните освен не са се удостоверили, а даже в противен случай – инспекцията е открила, че кадровиците са изрядни, имената им щели да се завъртят в серия от оскърбителен изявления, с цел да се направи обезверен опит да се огъне и да гласоподава за отстраняването на Гешев.

Знак за напън над кадровия орган към този момент бе даден, освен това персонално от президента, който в сряда атакува правосъдните кадровици с думите, че не очаквал рационално решение от тях по въпроса за освобождението на основния прокурор.

Изказването на Румен Радев е знак към водачите на партиите от Четворната коалиция да засилят говоренето против Висш съдебен съвет. Кадровиците обаче мъчно ще бъдат притиснати, още повече, че и идният сигнал на Надежда Йорданова явно няма да се разграничава от този на предшественика й Янаки Стоилов, който внесе в съвета материали от вестници и уеб сайтове, няколко политически заявления и позиции на неправителствени организации против Гешев. Различното този път е, че кадровият орган ще би трябвало да отхвърли едно по едно манипулативните внушения. А до момента в който това се случва, под прозорците на на ул. “Екзарх Йосиф “ ще се съберат дежурните шепа протестъри от “Правосъдие за всеки “ и “бойците “ на Георги Георгиев от Видин.

Натискът над правосъдния съвет щял да включва и апели за подаване на оставки от членовете му, определени от парламентарната квота. Двама от кадровиците от правосъдната гилдия – Олга Керелска и Атанаска Дишева, пък още веднъж били стимулирани от политически централи да подадат оставки, в опит да се форсира избора на нов кадрови орган.

Опит за ерес измежду прокурорите

Нов миг във войната против независимостта на прокуратурата е опитът за инженерстване на паралелна магистратска организация, чиято цел е да докара до ерес измежду държавните обвинители.. Новата организация щяла да се разгласи и за промяната на основния прокурор.

За момента обаче едвам двама прокурори от Апелативната спецпрокуратура – Биляна Дукова и Йордан Грамов, били подготвени да се разгласят за “бунтари “. Решението им наподобява разумно, предвид на обстоятелството, че ръководещото болшинство готви закриването точно на спецправосъдието, а на Дукова и Грамов били обещани постове, надлежно в бъдещия правосъден контрольор и даже заместник-министърски пост в Министерство на вътрешните работи, какъвто към този момент е бил в кабинета на Пламен Орешарски. Задействането на двамата „ отцепници “ било планувано да се случи в дните към внасянето във на сигнала против Гешев на правосъдната министърка Надежда Йорданова.

Шансът да се стигне до действителен ерес измежду държавните обвинители е непосредствен до нула, още повече, че непрестанните политически офанзиви в допълнение са консолидирали магистратите.

Макар против Иван Гешев да е планувана като надалеч по-мащабна, по отношение на предходните две, до преустановяване на мандата на основния прокурор, най-малко в околните месеци няма да се стигне. И това е изцяло известно и на поръчителите, още повече и на директните реализатори. Причината за това обаче даже не е във опцията на държавното обвиняване и на основния прокурор да се защитят от непрестанните офанзиви.

За страдание на ръководещите и инсталиралите ги кукловоди, ресурсите им да продължат да постановат като тематика отстраняването на Иван Гешев, скоро ще се изчерпят. Особено когато действителният дневен ред на хората е надалеч от тези на президента, премиера, правосъдния и вътрешния министър, няколко политически водачи и стоящите над тях една дузина олигарси.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР