8 души са в ареста след акция на ГДБОП под

...
8 души са в ареста след акция на ГДБОП под
Коментари Харесай

8 души са в ареста след акция на ГДБОП и Лаура Кьовеши

8 души са в ареста след акция на ГДБОП под надзора на европейската прокуратура против проведена незаконна група за злоупотреби с европейски средства по аграрни стратегии в Петрич, оповестява " Сега ". Министерство на вътрешните работи удостовери информацията. Сред арестуваните са началникът и чиновници на Общинска работа " Земеделие ". Те са в ареста със заповед за полицейско задържане до 24 часа. Ако прокуратурата им повдигне обвинявания по-късно, може да ги задържи до 72 часа. По-дълъг арест е позволен единствено след правосъдна глоба.

ГДБОП работи против групата от 2020 година, когато получава данни, че в Петрич функционира проведена незаконна група, профилирана в непозволено даване и асимилиране на дотации за развъждане на аграрни култури, пасища, стратегии за развъждане на животни, както и по оперативни стратегии за потребление на пасища и мери.

Установено е, че всяка година хората от групата прогресивно усилват заявените площи и животни, с което се усилват и дотациите им. Само две лица, участници в незаконната група, са получили за последните 5 години над 600 000 лева дотации.

Вчера е извършена спецакция, при която са осъществени 4 обиска на лица, и претърсени са 7 леки и товарни коли, както и 6 адреса на територията на общините Петрич и Сандански, включително и пространства на Общинската работа " Земеделие " в Петрич и земеделска аптека с лечебница. Иззети са доста ушни марки за животни, мобилни телефони и СИМ карти, заявки за кандидатстване по оперативни стратегии, контракти за наем и покупко-продажба на частни и общински парцели - аграрни площи и други документи.

В момента по случая текат разпити и се ревизират животновъдни обекти.

Около 30% от животните, за които се получават европейски дотации в България, са единствено в областта на виртуалното, изясни предишния ноември пред БНР тогавашният длъжностен аграрни министър Христо Бозуков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР