8 безработни се борят за едно работно място в България.

...
8 безработни се борят за едно работно място в България.
Коментари Харесай

ИПИ: На едно свободно работно място се падат по 8 безработни


8 безработни се борят за едно работно място в България. Това демонстрират изчисленията на Института за пазарна стопанска система ( ИПИ ) за съотношението сред броя на безработни те и броя на свободните работни места към 31 януари 2021 година, съобщи БГНЕС.

„ Показателят е значим, защото улавя степента на конкуренция на локалните пазари на труда, и е сензитивен и на двата съществени фактора – предлагането на работни места в бюрата по труда и търсенето от страна на записаните безработни “, акцентират от ИПИ. Техният разбор е изработен като са употребявани данните от бюрата по труда.

Най-много безработни се борят за едно работно място в Северозападна България. Лидер е област Видин, където 18 души се явяват за едно свободно място, следвана от областите Враца и Монтана с по 15 души. Във врачанското село Роман е регистриран антирекорда с 534 безработни за едно работно място. През януари там е разкрито едно работно място, което незабавно е заето.

На противоположния полюс са област Русе и столицата, където надлежно 4 и 5 безработни аплайват за едно място. В същото време в Самоков и Перник, два града, които се намират в непосредствена непосредственост до София, броят на безработни те за едно място е надлежно 44 и 210.

Данните по общини демонстрират още по-големи разлики. Докато в 64 общини броят на хората без работа за едно свободно работно място е под междинния за страната (8), в 12 общини той е над 100.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР