79 на сто от учителите разпознават в себе си симптомите

...
79 на сто от учителите разпознават в себе си симптомите
Коментари Харесай

Лошо: 79% от учителите с бърнаут

79 на 100 от учителите разпознават в себе си признаците на бърнаут. 72 на 100 от тях настояват, че в този миг са изложени на доста висок стрес. От тези хора за 82% източник е професионалната сфера, а при 17% аргументите са персонални. 71% от гилдията има вяра, че може да се научи да ръководи напрежението. Това демонстрира изследване на профсъюз „ Образование “ към „ Подкрепа “, написа в. "Марица ".

То е направено измежду педагози от 6 района, като са им заложени 7 въпроса. Допитването е част от план за основаване на потенциал за възстановяване на изискванията на труд и справяне с хроничния стрес, финансиран от фонд „ Условия на труд “.

Според 64% от интервюираните стресът е нездравословен, а единствено 28 на 100 виждат в него тласък за превъзмогване на провокации.

На въпроса по какъв начин им се отразява това напрежение, в персонален проект за 85% то има отрицателни последствия върху здравето, а на други 15% утежнява връзките в фамилията. В професионален аспект за 75 на 100 от учителите утежнява връзките, удовлетвореността от работата и стила на работа. Всеки пети твърди, че стресът се отразява зле и на организационно равнище в учебно заведение.

Резултатите от анкетата удостоверяват констатации от предходно проучване на "Подкрепа " за бърнаут в гилдията – за 84% съществена причина за професионално прегаряне е административната работа. На второ място преподавателите слагат неприятна работна атмосфера – тя терзае 65%. На трета позиция излизат родителите, като връзките с тях са главен проблем за 73% от учителите. Чак по-късно идват учениците, с които е обвързвана директната им работа. Проблеми с тях стресират всеки втори даскал.

23 на 100 от преподавателите не считат, че има метод за справяне с напрежението и професионалното прегряване. Другата част, която е оптимистично настроена (71%), вижда решение главно в поддръжката по какъв начин педагогът да си помогне самичък (84%), в основаване на административни тактики (74%), разписване на институционални тактики (65%), организационни ограничения (58%), основаване на положителна работна среда.

Промени в Кодекса на труда, които би трябвало да бъдат признати до края на месеца, плануват опция за по-ранно пенсиониране на педагозите при предпочитание от тяхна страна, разгласи общественият министър Деница Сачева на конференция, на която бяха показани резултатите от изследването. Подобна опция съществува и в този момент - в случай че пенсията в този случай е прекомерно ниска, да се поучават в допълнение пари от т. нар Учителски пенсионен фонд. Но съгласно президента на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов е значимо тя да бъде „ облечена “ законодателно.

15 фактора въздействат на напрежението при учителите преди и след пандемията. „ Понякога обичайна система, като не може да оцени работата, замества това с надзор върху документ. Това е контрапродуктивно. Затова отменихме тематичните разпределения като задължителни”, разяснява министър Вълчев бумащината, която учителите сочат като най-затормозяваща.

В резултат педагозите имат опция да демонстрират повече еластичност, а от шефовете се чака да предизвикват креативност и нововъведения. Вълчев поучава да се подписват съглашения сред учебното заведение и родителите, в които те се договарят за ясни правила по отношение на дисциплината и двете страни поемат ангажимент да ги съблюдават. Тези документи обаче не са със наложителен темперамент, задачата е по-скоро да има диалог и взаимна поддръжка на тематика образование в учебно заведение.

Лидерът на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ Юлиян Петров акцентира, че в Колективния трудов контракт в областта на образованието е заложено и създаване на национална стратегия за рехабилитация и възобновяване на педагозите като обезщетителен механизъм във връзка с бърнаут. Предвижда се първите ограничения за облекчение да са по отношение на педагозите в по-напреднала възраст.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР