79 млн.лв. са спестени от фиксирането на цените на материалите

...
79 млн.лв. са спестени от фиксирането на цените на материалите
Коментари Харесай

Комитова и Автомагистрали в спор за авансови плащания за части от АМ Хемус

79 млн.лв. са спестени от фиксирането на цените на материалите посредством платени задатъци за сектори 4, 5 и 6 на автомагистрала „ Хемус ”. Това обявиха от „ Автомагистрали ” в отговор на обвиняване на районния министър Виолета Комитова. Днес при инспекцията на сектор 5 от автомагистрала „ Хемус ” тя съобщи, че поредна компания е получила голям задатък през предходната година.

„ За сектора от автомагистралата „ Автомагистрали “ ЕАД са сключили контракт за доставка на материали на стойност 97,8 млн. лева, от които 84 млн. лева към този момент са платени предплатено на компанията снабдител. Не разбираме за какво са платени 84 млн. лева за сектора преди година, откакто до момента действително са изразходвани към 1 млн. лева За правата има направен обстоен организационен проект и уголемен абстрактен план, само че няма извършени отчуждителни процедури. До започване на строителството ще се стигне след 1, 2 или три години, откакто бъдат осъществени нужните процедури “, сподели министър Комитова. 

Председателят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Апостол Пенчев от своя страна осведоми, че за сектори 4, 5 и 6 от автомагистралата има направени разширени идейни планове, които са съвсем равносилни на технически план. За идващите сектори - 7, 8 и 9, които са преди Търговище, сега се прави планиране. Идейните планове се чака да бъдат признати към началото на идната година.

От „ Автомагистрали ” отвърнаха, че разрешенията за градеж се издават от министъра на районното развиване и благоустройството. В своя позиция оттова обясниха, че близо 79 500 000 лв. е осъществената към този миг спестовност от фиксирането на цените на материалите за сектори 4, 5 и 6 на автомагистрала „ Хемус “ към стойностите им в интервала на заплащане на задатъците. От сдружението регистрират, че това мениджърско решение на управлението на „ Автомагистрали ” ЕАД подсигурява следното:
Финансово застраховане на осъществяването на автомагистрала “Хемус ” със заледяване на единичните цени, което води до самостоятелност от инфлацията в държавен и международен мащаб.С платените задатъци, цените за „ Автомагистрали “ ЕАД са закрепени към доставчиците и не подлежат на индексация;Производство на количества съществени материали, което е наложително поради големите размери за застраховане на осъществяването на секторите в период и подсигурява ритмичните им доставки;Магистралата минава по напълно ново трасе, което води до акумулиране на обилни първични разноски по организация, готовност, създаване на приобектови селища и сериозна мрежа от краткотрайни пътища;Изграждане на индустриални полигони, площадки, асфалтови бази, бетонови възли и други
От „ Автомагистрали ” показват още, че отчуждаването на терени за създаване на трасетата са в компетенциите на администрацията на Министерство на регионалното развитие и АПИ. Разрешенията за градеж се издават от министъра на районното развиване и благоустройството и дават образец за това какви количества съществени материали са нужни за построяването на автомагистрала „ Хемус “ в сектори от 4 до 6:
Инертните материали са близо 10 млн. куб. метра, разпределени надлежно 2 500 000 за сектор 4; 3 300 000 за сектор 5 и за сектор 6 – 4 млн. куб.м.Бетон – близо 100 хиляди куб.м., разпределени по сектори от 4 до 6, както следва – 22 хиляди куб.м., 39 хиляди куб.м. и 35 хиляди куб. м.Асфалтови работи, нужни за тези сектори - над 1 млн. тона. Съответно 340 хиляди тона за сектор 4; 280 хиляди тона за сектор 5 и над 420 хиляди тона за сектор 6Армировка – 2 500 тона за сектор 4; 4 хиляди тона за сектор 5 и близо 5 хиляди тона за сектор 6Основни пластове настилка – за цялото трасе в сектори от 4 до 6 са нужни близо 950 хил куб. метра или близо 300 хиляди за сектор 4, за сектор 5 - 250 хиляди и за сектор 6 - близо 400 хиляди куб. метраБлизо 900 бр. солидни, бетонни и стоманобетонни структури – 169 бр. за сектор 4, а за сектори 5 и 6, надлежно 343 и 372 бр.Ограничителни системи – общо над 370 хил.м. надлежно разпределени за сектор 4 – 118 хиляди метра, за сектор 5 - 109 хиляди метра и за сектор 6 - 146 хиляди метра.
По отношение на дадените предплатени заплащания за свлачища - за 39 от тях се чакат процедури за премахване на очевидна фактическа неточност, а за 10 - позволение за градеж. Стартирането на осъществяването им се бави поради провеждането на процедури по желание на контрол, което е в уговорките на Агенция „ Пътна инфраструктура “, показват от „ Автомагистрали ”. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР