79.90 норвежки крони, или 15.14 лева е цената на килограм

...
79.90 норвежки крони, или 15.14 лева е цената на килограм
Коментари Харесай

На север от България: 15 лева за кг кашкавал при средна заплата 6600 лева

79.90 норвежки крони, или 15.14 лв. е цената на кг кашкавал в Норвегия, страната с един от най-високите стандарти на живот в света, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. Среща се и кашкавал от 109 крони за кг, което е 20.60 лв..

Кашкавалът, който се предлага по магазините е най-вече родно произвеждане. Има и импорт, само че той не се избира от локалните. Те купуват своето и по този метод подкрепят така и така мощната към този момент стопанска система.

За съпоставяне ще отбележим, че междинната работна заплата в Норвегия е 52 540 норвежки крони на месец, или 9 946 български лв.. Истина е, че норвежците заплащат високи налози, след което им остават към 35 000 крони на месец, или 6 600 лв. междинна работна заплата. Откакто се подвигнаха цените поради инфлацията, обаче, страната компенсира жителите си, като им поема част от електричеството, което употребяват семействата.

Килограм краве масло, още веднъж норвежко, коства близо 51 крони. В български цени това е 9.61 лв.. Сравнението с маслото, което се предлага на българския пазар е още веднъж в интерес на норвежците.

За кутия от 18 броя яйца там се желаят 36 крони, или 6.80 лв.. Срещат се и по-високи цени, само че това е разумно, когато имаме пазарна стопанска система.

Хлябът, който се предлага в скандинавската страна, е най-разнообразен, цената също е друга. Тя варира от 9 норвежки крони /1.70 лева/ до 40 норвежки крони /7.56 лева/.  Предлага се специфичен детски самун, който е наложително цялостно зърнест. Бял самун за децата не е целесъобразно да употребяват, спазвано със специфичен закон. Това може да се разреши единствено 1-2 пъти месечно. Белият самун там назовават " luft ", което в превод значи " въздух ".

В учебно заведение децата вървят наложително с кутия сандвич, като учителите наблюдават да не се яде нищо сладко през седмицата. Но през уикенда те могат да ядат бонбони и шоколад на кг. Шоколадът е безценен, само че постоянно има промоции, при които се оферират шоколади от 200 грама на цена от 20 крони, или 3.78 лв..

В последно време цените в България стремително вървят нагоре. Сравнението с норвежките цени може да си направи всеки от нас. За качеството и двойният стандарт у нас, може също да се приказва дълго.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР