776. Поне толкова българи са починали от Ковид-19 за последния

...
776. Поне толкова българи са починали от Ковид-19 за последния
Коментари Харесай

България и коронавирусът: добре дошли в Абсурдистан

776. Поне толкоз българи са умряли от Ковид-19 за последния месец (до 3 септември) съгласно формалните данни. За съпоставяне: това са жителите на няколко български села. Или жителите на два огромни градски блока. Няма ги. Само за един месец.

Печални върхове

България отбелязва най-висока смъртност в Европейски Съюз на 1 милион поданици: над 55 души на двуседмична база, сочат данните на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC).

Човек би си споделил, че общество, което по този начин или другояче е с най-висока обща смъртност и се топи с най-голяма скорост в Европейски Съюз, в тази обстановка съществено ще се стресне и по всякакъв начин ще се пробва да откри решение. Но не: публичните реакции са огледални на всички настоящи решение по света, а рестриктивните мерки и ограниченията се посрещат на нож.

Реалността в България е даже неуместна: доктор, шеф на Ковид поделение в държавна болница, води митинг против противопандемичните ограничения. Чест посетител е в малките екрани, беше претендент за народен представител, а партията, от която се яви, има подписано съглашение с " Единна Русия " на Владимир Путин.

И още: академик в Българска академия на науките на държавна заплата, народен представител от антисистемна партия, отхвърля имунизациите, до момента в който създава лична.

Служебният министър председател Стефан Янев пък явно не има вяра в осведомителните акции. " С каквито и да е акции, в случай че човек не желае да се имунизира, той няма да го направи ", сподели Янев на 30 август.

Организация на “майки ”, която организираше демонстрации срещу спогодба против домашното принуждение, към този момент е против " фашизма " на рестриктивните мерки и упорства не лекарите или страната да дефинират ограниченията в учебните заведения, а те самите. И по този начин нататък.

Към този миг единствените известни принадлежности за справяне с рецесията са обществената отдалеченост, имунизациите и преболедуване на по-голямата част от популацията. Да кажем, че изолацията, която допуска затварянето на цели браншове от стопанската система и носи беднотия, към този момент не е вид. Хората жадуват за остарелия си живот. Заразяването на всички за придобиване на така наречен стаден имунитет би умъртвило най-малко 4% от популацията (толкова е смъртността на инфектираните досега) и няма по какъв начин да се преглежда като решение. Остават имунизациите. Наличните препарати може и да не защищават на 100%, само че пазят от тежко протичане на заболяването и в последна сметка от гибел. Данните го потвърждават. Така да вземем за пример в Португалия, където заболеваемостта е 306,42 души на 1 милион, смъртността е 15,25 на милион. В България, където имунизираните с една доза са 22,2%, заболеваемостта е по-ниска - 264,19 души на 1 милион, само че смъртността е съвсем четири пъти по-висока - 55,67 на милион. Данните са усреднени на двуседмична база.

Защо се стигна дотук  

Другаде в Европейски Съюз реализират задачата си да имунизират 70% от популацията си. Но не и България. Основната причина са настроенията против имунизациите, а антиваксърските настройки са толкоз мощни най-много поради дезинформацията. България е на 30-о място (от 35 европейски страни) в показателя за медийна просветеност на " Отворено общество ", а няколко отчета на Съединени американски щати и на Европейска комисия обрисуваха Русия и Китай като основни източници на дезинформацията.

В тазгодишните предизборни акции някои български партии взеха решение да яхнат антиваксърската вълна или най-малко да не ѝ се опълчват намерено. А някои напълно съзнателно разпространяваха дезинформация. В изследване на ЦИД за дезинформационните послания на парламентарните избори напролет се споделя, че “партиите безрезервно, а постоянно и целеустремено, популяризират дезинформация онлайн, което ускорява неналичието на схващане на същността на демократичното ръководство от страна на обществото, уязвимо на тези послания ”. Друго проучване, на EUDL, намира друга причина за това, че България е толкоз наранена - логаритмите на Facebook за битка против подправените вести не работят толкоз добре на български поради дребния размер информация и поради кирилицата.

Причините за инфодемията, поразила България, са доста. Сред тях: целенасочена дезинформация от страна на Русия и потребление на дезинформация за предизборни цели. А една трета причина е хем разследване, хем мотив за другите две - нито в държавното управление на Бойко Борисов, нито в служебния кабинет се появи някой, който да измести публичното мнение на страната на истината.

Ефектът от инфодемията  

Резултатът от всичко това: по този начин България действително се трансформира в един тип " тестова група ". Нещо като опит, при който в изискванията на четвъртата вълна ще се ревизира теорията за стадния имунитет.

Последствията ще са безпорядък и гибел. Добре пристигнали в Абсурдистан, където девизът на огромна част от хората явно гласи: Аз имам вяра на дезинформацията и се гордея с това.

 

Автор: Георги А. Ангелов,

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР