77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото

...
77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото
Коментари Харесай

Агенция Тренд: 77% от българите искат от новите управляващи поносими цени на газ, ток и горива

77% от българите желаят от новото Народно заседание и идващото постоянно държавно управление ограничения, които да обезпечат търпими цени на газ, ток и горива. 75% чакат ограничения против обедняването. Това сочат резултатите от изследването на изследователския център " Тренд " по поръчка на " 24 часа ". 

Борбата с корупцията - тематика, която доминираше предходните три парламентарни вота през 2021 година, е значима за 43% от интервюираните. Те считат, че е доста значимо идващото ръководство да се бори с корупцията и да реформира правосъдната система.

Подобряването на опазването на здравето е тематика номер 1 за 21% от интервюираните. Почти толкоз - 20%, са тези, които упорстват приоритет да е обезпечаването на енергийна самостоятелност на България от Русия.

Шесто място в листата на гласоподавателите с най-неотложни задания за идващото ръководство е да преодоляват разделянето в обществото - 16%. По 9% събират две тематики - подобряването на образованието; специфичният фокус върху продължение на евро-атлантическата интеграция посредством приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е главен приоритет за 4% от интервюираните, а специфичното внимание върху правата на малцинствата и самостоятелните свободи - за 3%.

Какъв е пожеланият от гласоподавателите профил на политиците?

 

На фона на бурната смяна на политическата сцена, почнала през 2021 година, и навлизането на доста нови лица зададохме няколко въпроса, които да очертаят желанията на хората по осите леви - десни; мощни водачи - консенсусни лидери; млади и нови лица - по-опитни.

21% имат вяра на десни политици, 14% на леви, а за 48% от интервюираните идеологическият уклон няма значение. 40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в ръководството политици, а 25% изискват да са млади и нови лица. За една четвърт от интервюираните възрастта не е определяща за доверието им характерност.

31% чакат по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% - мощни водачи. В това отношение са по-малко отговорите няма значение - 18%, и не мога да преценява - 8%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР