77-годишният Луис Инасио Лула да Силва положи днес клетва като

...
77-годишният Луис Инасио Лула да Силва положи днес клетва като
Коментари Харесай

Бразилия се завърна на международната сцена: Лула да Силва обеща да я направи екологична суперсила

77-годишният Луис Инасио Лула да Силва постави през днешния ден клетва като президент на Бразилия, произнасяйки тирада, в която насочи тежки обвинявания против извънредно десния някогашен водач Жаир Болсонаро и даде обещание фрапантна смяна на курса, с цел да избави страната, която е измъчвана от апетит, беднотия и расизъм, заяви Ройтерс.
Още по темата
Лула да Силва е единственият държавен глава на главата, ръководещ страната с трети мандат. Церемонията се организира при засилени ограничения за сигурност поради опасения, че последователите на Болсонаро може да се опитат да я провалят.

Ветеранът от левицата, който беше президент по време на два поредни мандата от 2003 до 2010 година, победи през октомври досегашния президент и представител на крайната десница Жаир Болсонаро. По този метод Бразилия прави политически завой наляво, отбелязва Ройтерс.

Болсонаро, който в петък отпътува от Бразилия за Съединени американски щати откакто отхвърли да признае провалянето си, насочи голословни изказвания за изборни недостатъци, с което провокира бурно придвижване на отричащите изборните резултати.

В речта си пред Конгреса, откакто публично пое ръководството на най-голямата страна в Латинска Америка, Лула да Силва съобщи, че демокрацията е същинският победител на президентския избор през октомври , когато той в профил Болсонаро при най-напрегнатите избори от едно потомство насам.

" Демокрацията беше огромният победител на тези избори, преодолявайки... най-бруталните закани за свободата на гласоподаване и най-отвратителната акция на неистини и ненавист, замислена за манипулиране и злепоставяне на гласоподавателите ", съобщи Лула пред депутатите.

Той насочи прикрита опасност към Болсонаро, който в този момент е изправен пред възходяща възможност да се изправи пред правораздаването за антидемократичната си изразителност и за оправянето с пандемията, откакто към този момент няма имунитет като държавен глава.

  " Ние не носим никакъв дух на възмездие против тези, които се пробваха да подчинят нацията на своите персонални и идеологически планове, само че ще подсигуряваме върховенството на закона ", съобщи Лула, без да загатва непосредствено името на своя предходник. " Онези, които сгрешиха, ще дават отговор за грешките си. "

Президентът също по този начин упрекна администрацията на Болсонаро, че е направила " геноцид ", като не е реагирала вярно на пандемията от КОВИД-19, която умъртви повече от 680 000 бразилци.

" Отговорностите за този геноцид би трябвало да бъдат разследвани и не би трябвало да останат ненаказани ", сподели той.

Плановете на Лула за ръководство бяха в ослепителен контрастност с четиригодишното президентство на Болсонаро, което се характеризираше с оттегляне от отбраната на околната среда в дъждовните гори на Амазония, по-свободни закони за оръжията и по-слаба отбрана на коренното население и малцинствата.

Лула съобщи, че желае да трансформира Бразилия, която е една от водещите в света страни производители на храни, в екологична суперсила. Той ускори уговорката си да постави завършек на обезлесяването на Амазония, което доближи до 15-годишен връх по време на ръководството на Болсонаро, като в същото време притегли коренното население, което с цел да помогне за опазването на горите.

Новият президент на Бразилия съобщи, че ще анулира десетки решения на Болсонаро за разхлабване на законите за огнестрелните оръжия, които провокираха внезапно нарастване на броя на притежателите на оръжие.

" Бразилия не желае повече оръжия, тя желае мир и сигурност за своя народ ", сподели Лула да Силва.

Зашеметяващо завръщане на Лула

В паузата сред края на втория и началото на третия си мандат Лула да Силва прекара година и половина в пандиза по присъди за корупция, които по-късно бяха анулирани. В предходните си години като президент на Работническата партия от 2003 до 2010 година някогашният синдикален водач измъкна милиони бразилци от бедността по време на стоковия взрив, който поддържа стопанската система. Сега той е изправен пред обезсърчителното предизвикателство да усъвършенства стагниращата стопанска система на Бразилия, като в същото време сплоти страната, която стана мъчително поляризирана по време на ръководството на Болсонаро.

От Лула се чака доста. Той ще има сложната задача да възвърне нормалността и предсказуемостта в Бразилия и най-много бързо да реализира резултати, които усъвършенстват качеството на живот на хората ", разяснява Креомар де Соуза, шеф на консултантската компания Dharma Political Risk.

 Снимка: Getty Images

Море от поддръжници на Лула се събраха пред Конгреса рано сутринта в неделя, облечени в аления цвят на неговата Работническа партия. Те пътуваха, с цел да видят своя водач, полагащ клетва - само че също и за тържество.

 Снимка: Getty Images

Повече от 60 реализатори - в това число легендата на самбата Мартиньо да Вила - ще излязат на две великански подиуми, украсени с националния байрак, като част от музикален фестивал, наименуван " Lulapalooza ".

" Любовта победи омразата ", гласеше един транспарант, носен от мъж, облечен като Лула - дружно с президентски пояс. " Бразилия имаше потребност от тази смяна, от тази промяна ", сподели друга поддръжничка на бъдещия водач, до момента в който се редеше на опашката за празненствата в неделя. Джулиана Барето, която е от родния щат на Лула Пернамбуко, сподели пред BBC, че нейната страна е била " злополучие " преди.

 Снимка: Getty Images

Лула и бъдещият вицепрезидент Джералдо Алкмин дефилираха през града на открит кабриолет, преди да продължат към Сената - при започване на формалната гала по встъпването в служба.

 Снимка: Getty Images

Мъжете прекараха последните дни в избор на своя кабинет и назначение на поддръжници в основни държавни предприятия. При забележима смяна в политиката от страна на администрацията на Болсонаро, Марина Силва - един от най-известните бразилски деятели за климата - беше преназначена да оглави министерството на околната среда и климата. От нея се чака да извърши обещанието на Лула да реализира " нулево обезлесяване " в Амазонка до 2030 година

 Кой, къде и защо ще гласоподава по света през 2023 година Виж още

Над 300 000 души се събраха в центъра на бразилската столицата, с цел да проследят онлайн полагането на клетвата на новия президент.

Властите разположиха 10 хиляди служители на реда и бойци, с цел да подсилят сигурността по време на тържествата по встъпване в служба на Лула да Силва, поради опасения, че последователите на изгубилия изборите през октомври доскорошен президент Жаир Болсонаро ще провокират принуждение. Неговите поддръжници стачкуваха два месеца, потвърждавайки, че изборите са били откраднати и приканиха за боен прелом.

В навечерието на Коледа покровител на Болсонаро беше задържан за изработката на бомба, която беше открита на камион, претрупан с авиационно гориво на входа на летището в столицата Бразилия, и призна, че се е опитвал да посее безпорядък, с цел да предизвика военна интервенция. На днешните тържества всички участници са претърсвани за бутилки, кутии, знамена или пистолети-играчки. Носенето на огнестрелно оръжие от цивилни също беше краткотрайно неразрешено.

Организаторите оповестиха, че делегации от 50 народи и 19 държавни и държавни ръководители, в това число кралят на Испания, са удостоверили наличието си.

В петък, преди да отлети за Флорида, Болсонаро произнесе сълзливо послание, в което осъди заговора за бомба на Бъдни вечер като " терористичен акт ", само че похвали поддръжниците си, които лагеруваха пред армейските казарми в цялата страна, призовавайки за прелом.

" Бразилия се завърна на интернационалната сцена "

В свое изявление по време на визитата си в Бразилия по случай церемонията по встъпване в служба на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер сподели, че Бразилия е възстановила своя статут на интернационален състезател, както по икономическите въпроси, по този начин и по климатичните, съобщи ДПА.

" Добре е да се знае, че Бразилия се завърна на интернационалната сцена ", съобщи през днешния ден Щайнмайер, малко преди началото на церемонията по встъпване в служба на Лула.

" Ние се нуждаем от Бразилия ", сподели немският президент в отговор на въпрос за какво Германия се интересува от триумфа на Лула. " Ние се нуждаем от бразилско политическо управление, което ще играе роля освен в икономическото съдействие, само че и в отбраната на международния климат ", добави той. Щайнмайер сподели, че е благополучен да види, че Лула е подготвен да играе тъкмо тази роля в Бразилия и означи, че се надява интернационалното съдействие да не идва само от страна на Германия.

Очаква се Германия да стартира с в началото подаяние на стойност 35 милиона евро за " Амазонския фонд " за отбрана на дъждовната гора. Тези средства бяха замразени през мандата на дясното държавно управление на президента Жаир Болсонаро.

" За нас е от голяма важност да запазим зелените дробове на Земята - Амазонската дъждовна гора ", сподели още Щайнмайер. Германският президент се срещна с левия политик Лула нощес, малко преди да дойде в столицата Бразилия. " След като разговаряхме, останах с усещането, че можем да сме уверени в развиването на комерсиалните връзки сред Южна Америка и Европа ", добави той.

По думите на немския президент Лула е дал ясно да се разбере, че той ще анулира решението на Болсонаро по въпроса за комерсиалното съглашение на Европейски Съюз със страните от Южна Америка и ще се включи в договарянията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР