77- годишен мъж от Варна се оказа в ролята на

...
77- годишен мъж от Варна се оказа в ролята на
Коментари Харесай

Мъж почина след съмнителни грижи във варненски хоспис

77- годишен мъж от Варна се оказа в ролята на пленник, откакто роднините му часове наред не съумели да си го вземат от Дома за остарели хора, в който бил настанен. Решението околните взели, откакто няколко дни не получили никаква информация за здравословното положение на мъжа, не съумели да се свържат с него и по мобилния му телефон.

В края на октомври Невяна и Христина настаняват татко си Тодор Димитров в приют за долекуване край Варна, откакто бил изписан от болница. Мъжът е със сърдечна непълнота, само че бил в цялостно схващане.

Тук ни споделиха, че ще ни дават медицински грижи, тъй като той е на катетър, специфични инжекции за разреждане на кръвта и има потребност от здравно обслужване. Не беше в положително положение, само че контактувахме с него. Казахме, че съм му дала телефон и че ще ни се обажда, когато има потребност, да каже по какъв начин се усеща, надявахме се, че тук нещата ще се подобрят, изяснява Невяна Петрова.

Възрастният мъж е изписан от болница в устойчиво здравословно положение, излиза наяве от епикризата. Това дава вяра на околните му, че той ще се възвърне бързо.

Той е настанен в дома, само че дъщерите му не са позволени, с цел да видят в какви условия ще живее. Те заплащат първата вноска от 650 лв. за месеца през решетките на оградата.

Те му изписаха рецепта, която би трябвало да извършва, само че по принцип като дойдохме тук, сестрата, която го одобри, сподели ние ги лекуваме с наши медикаменти, дайте ми 50 лв....без да ми даде никакви квитанции, сподели и 30 лв. за коронавирус рецептата и ни я хвърли, изяснява Христина Тодорова.

През идващите дни Невяна и Христина не съумели да се свържат с татко си по телефона. Не получили информация за положението му и от работещите в дома. Разтревожени от протичащото се, околните на възрастния мъж вземат решение да се грижат за него вкъщи. Оказва се обаче, че това не е елементарно. Роднините чакат с часове пред общественото заведение. Звънят за подпомагане в полицията и на телефон 112. Никой от вкъщи не им спомага.

В последна сметка, в късния следобяд, в наличието на отзовалите се на сигнала служители на реда, мъжът е изведен от вкъщи в тежко положение. Той по този начин и не стига до дома си. Приет е незабавно в интензивното поделение на Университетската болница " Света Марина ", където след 3 дни умира.
Близките му упорстват за аутопсия, с цел да се откри дали има следи от принуждение и дали възрастният мъж е бил упояван, с цел да не основава проблеми на личния състав.

Потърсихме за коментар шефката на Дома, само че тя отхвърли да застане пред камерата ни. Според адвокати договорът за настаняването на възрастния мъж в дома е нереален, защото е подписан от двете страни, само че няма щемпел. От Агенцията за качеството на обществените услуги, които управляват активността на частните домове за възрастни хора, обявиха, че тази година са проверявали два пъти Дом " Доверие 2 " край Варна. Установени са пропуски и нарушавания, за които има издадени наставления. Оттам допълниха, че всеки консуматор може да напусне съответното обществено заведение преди приключването на записания в контракта период. Близките на възрастния мъж са подали тъжба в прокуратурата.

Репортер: Мариана Малева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР