77,6 млрд. лева приходи включва Бюджет 2024 г., 83,8 млрд.

...
77,6 млрд. лева приходи включва Бюджет 2024 г., 83,8 млрд.
Коментари Харесай

Асен Василев представи Бюджет 2024

77,6 милиарда лв. доходи включва Бюджет 2024 година, 83,8 милиарда лева са разноските в бюджета, като приходната част като % от Брутният вътрешен продукт е 37,7%, толкоз беше и тази година и малко по-ниска от предходната година. Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

Василев разяснява, че проектобюджетът ще бъде оповестен за разискване през днешния ден и стартират диалози с представители на политическите партии и други заинтригувани страни. “Очакваме бюджетът да влезе в Народното събрание на 22 ноември ”, разясни той.

Той разгласи, че в Бюджета са заложени 12 милиарда лева финансови вложения, 11% нарастване на пенсиите, както и финансови разноски в размер над 1 милиарда лева във Фонда за общински планове.

„ Разходите за опазване на здравето нарастват с 1,1 млрд.лв. Разходите за обучение нарастват с 590 млн.лв. за предучилищното и учебното обучение, което включва нарастването на заплатите на учителите, планувани са 63 млн. лева за нарастване на нормативната прехрана на дете в детска градина или общинско учебно заведение, планувани са над 80 млн.лв. за нови учебници, разчетени са 30 млн.лв. за в допълнение нарастване на разноските за прехрана на просветителни институции, съвсем 87 млн.лв. за създаване на нови детски градини, ясли, както и за поправки и изродяване на учебни заведения, 50 млн.лв. за нови физкултурни салони “, разгласи Василев.

„ Разходите за защита са малко над 2% от Брутният вътрешен продукт. Разходите за културата са увеличени с 50 млн. лева за държавни културни институти за театрални изкуства, 9,3 млн. лева за филмовата промишленост, 28,5 млн.лв. за механизма за реализирани резултати в региона на библиотеките, галериите и читалищата “, заяви той.

Той посочи, че са планувани финансови разноски за дотъкмяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, както и започване на планиране на нови пункт на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

„ Бюджетът е уравновесен в границите на Маастрихтските критерии. Бюджетът планува 50% повече вложения. 22 декември би трябвало да сме подготвени с него “, сподели още Василев.

Василев посочи, че е планувано минималната работна заплата да доближи до 933 лева

Финансовият министър разяснява и тематиката с дерогацията на „ Лукойл “, която през днешния ден още веднъж стана мотив за разнопосочни отзиви сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. „ Ако Народното събрание реши да си промени мнението и да приключи дерогацията на съветски нефт, държавното управление ще извърши новото решение на Народното събрание “, сподели финансовият министър. Той посочи, че няма информация за заобикаляне на глобите и разгласи, че сега ревизира информацията, която разгласява „ Политико “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР