76-годишният дядо Цоло Василев, чиято история трогна много хора, днес

...
76-годишният дядо Цоло Василев, чиято история трогна много хора, днес
Коментари Харесай

Как Дядо Цоло прие преместването в Център за временно настаняване

76-годишният дядо Цоло Василев, чиято история трогна доста хора, през днешния ден е по-спокоен, даже е намерил компания в Центъра за краткотрайно настаняване, където беше изместен. Но продължава да мисли единствено за изгубения си дом и всякога, когато стане въпрос за случая, се разстройва.

Дядо Цоло изгуби дома си в пожара в монтанското село Славотин, само че отхвърли да напусне земята си и спеше в двора си под намерено небе. Едва през вчерашния ден обществените служащи съумяха да го убедят да одобри помощ.

Центърът има дневна услуга за възрастни хора и там дядо Цоло е срещнал свои връстници, с които намерили общ език, даже се разбрали да вървят до пенсионерския клуб и в случай че има екскурзия, да се включат, описа Димитрина Колова шеф на Центъра. „ Тук няма да е уединен, ще има среда “, добави тя.

Не диспутирам, че се грижат добре за мен, сподели Цоло Василев пред bTV. И да желая, не мога да се върна, тъй като къщата ми... към този момент няма нищо в нея, сподели той през сълзи. Според него, въпреки доста хора да се изявили предпочитание да му оказват помощ, това ще стане доста мъчно, тъй като зимата е близо, а и няма транспорт.

Десислава Димитрова от дирекция „ Социално подкрепяне “ описа, че мъчно са убедили възрастния мъж да напусне парцела си, само че му обяснили, че това е единственото решение за момента, с цел да може да се възвърне къщата му и да се прибере.

Настаняването в Центъра е краткосрочна услуга – до 3 месеца в година, добави тя.

Цоло няма близки хора, които да се грижат за него. Още през зимата обществените служби и кметът на селото са желали да го настанят в център, само че и тогава е отказал.

Ако желаете да помогнете на Цоло Василев, можете да се свържете кмета на Славотин Личко Цолов на телефон 0885 93 01 56 или с локалния мотоклуб.

Вижте повече във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР