756 сгради в 102 общини са одобрени за саниране със

...
756 сгради в 102 общини са одобрени за саниране със
Коментари Харесай

Андрей Цеков: 756 сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства от ПВУ

756 здания в 102 общини са утвърдени за саниране със средства по процедурата за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Това съобщи районният министър Андрей Цеков по време на чуването му в Народното събрание.

Той бе извикан от Българска социалистическа партия, с цел да даде информация за енергиийното възобновяване на жилищния сграден фонд.

Близо 1 милиарда и 130 милиона лв. ще бъдат вложени напълно безплатно по първия стадий на процедурата, стана ясно още от думите му.

Той акцентира, че насоките за кандидатстване, както и методиката за оценка, са подложени на публично разискване и са утвърдени от Европейска комисия.

Всяко едно предложение се конкурира с всички останали, изясни още процеса Цеков. Данните са следните: 3068 планови оферти са получени на стойност над 3,9 милиарда лв., като лимитът за всяка община е друг – за Столична община да вземем за пример той е 150 млн. лв. и се дефинира съгласно размера на общините. Ако нямаше предели, всички средства щяха да отидат в 15 общини, уточни Цеков.

В такава конкуренция публичното неодобрение е разбираемо. Получени са много тъжби и сигнали като да вземем за пример за генерално подозрение за погрешни данни в енергийните документи, сподели още той.

Не мога да обясня на два прилежащи блока в Бургас за какво единият е класиран, а другият не, ще насоча напъните си към това да бъде затрупан аварийният лист и процесът да не се лимитира единствено до тези 756 здания, сподели Жечо Станков, народен представител от ГЕРБ-СДС.

Фондът за декарбонизация го кръстете Фонд за саниране, с цел да е ясно за този, който пристигна след вас, даде концепция Станков.

Бургас е образецът за това, че когато средствата са по-малко от потребността, има неодобрение. Бургас доближи лимита си, в случай че го нямаше, градът евентуално щеше да усвои към 200 млн. лв., отговори му Цеков./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР