75 сладки поста, 12 от които за шефове на комисии

...
75 сладки поста, 12 от които за шефове на комисии
Коментари Харесай

Властта трябва да разпредели 75 важни поста

75 сладки поста, 12 от които за шефове на комисии и държавни регулатори, следва да си разпредели ръководещата коалиция в околните месеци. Това стана ясно при започване на пленарното съвещание в сряда, когато бе открита пролетната сесия на 47-ото Народно събрание. На старта ѝ ръководителят му Никола Минчев изчете от трибуната информация за кои органи следва депутатите да избират членове.

Те бяха разграничени от Минчев на 4 групи. В първата са органите, чиито членове са към този момент с изминал мандат - общо 42 на брой. Най-ключовите тук са шефовете на Българска народна банка, Национален осигурителен институт, Сметната палата, комисиите по досиетата и за отбрана на
персоналните данни.

След неуспеха на първите две процедури по желание на гуверньор на централната банка обаче стана ясно, че към този момент няма да се бърза с нова.

Коалицията мъчно преодоля неприятния усет от втората, когато един против различен се изправиха номинираният от “Промяната” началник на парламентарната им група Андрей Гюров и Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

Гюров се отдръпна, министър председателят и трите останали партии приканиха Слави също да изтегли Каримански, само че това не се случи и след разменени остри думи сред сътрудниците при гласуването с изключение на от Има Такъв Народ той бе подсилен единствено от Движение за права и свободи. Сега се търси сплотяваща фигура и подобаващ миг за нов опит, а до тогава отпред на Българска народна банка остава Димитър Радев. Без нов началник не могат да се изберат и двамата нови подуправители - ръководители на посоки “Банково” и “Емисионно”.

Вече започнаха процедурите за попълване на двете места от парламентарната квота в Съвет за електронни медии и за 5-имата членове на Фискалния съвет.

За медийния регулатор, където изтичат мандатите на Розита Еленова и София Владимирова, са номинирани трима - юристката Симона Велева от името на Политическа партия, журналистката Пролет Велкова от Демократична България и Тодор Беленски от “Възраждане”. Те към този момент бяха изслушани от медийната комисия и следва кандидатурите им да се гласоподават в пленарната зала.

Седем са номинирани пък за 5-те места във Фискалния съвет. Политическа партия е издигнала преподавателя по макроикономическо моделиране и обществени финанси в СУ доцент доктор Калоян Ганев, а Има Такъв Народ са номинирали Атанас Атанасов, който от 2016 година е основен помощник в съвета. Демократична България оферират финансиста Мартин Заимов.

ГЕРБ са с две имена - на някогашния министър на стопанската система в кабинета “Борисов 3” Лъчезар Борисов и на някогашния зам. финансов министър от държавните управления на царя и на Сергей Станишев Любомир Дацов.

Последният бе номинация на Слави Трифонов за министър на стопанската система в несъстоялия се кабинет от предишното лято. А Движение за права и свободи предлага Юнал Тасим да остане в съвета.

Отдавна изтече и мандатът на комисията по досиетата. В Народно събрание са импортирани правила за избор на 9 членове. Предстои да се гласоподават и разпоредбите за номиниране на началник и 4-ма членове на комисията за отбрана на персоналните данни, разгласи Минчев.

Трябва да се избере нов началник на Сметната палата. От Народно събрание се чака и член на надзора на Агенцията за обществените предприятия и надзор.

Депутатите имат да избират и основен правосъден контрольор, както и нови 10 членове в Инспектората към Висш съдебен съвет. Втора година мандатът на Теодора Точкова е изминал. Проблемът е, че се изисква конституционно болшинство (160 гласа).
В повърхностен състав заседава Конституционният съд, тъй като Народно събрание не излъчва двама нови - единият от
ноември, другият от февруари.

Ключовото кадруване в правосъдната система обаче е обвързано с дебата за промяната в нея, в това число промени в конституцията. В този “пакет” е и КПКОНПИ след оставката на ръководителя ѝ Сотир Цацаров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР