75 процента от хората, когато излизат да търсят имот на

...
75 процента от хората, когато излизат да търсят имот на
Коментари Харесай

Българинът купува имоти без посредник - за предпочитане са директните сделки

75 % от хората, когато излизат да търсят парцел на пазара, желаят да работят с брокер. На процедура обаче едвам към 35 на 100 купуват по този метод. Иначе казано, отчайват се от услугата и си купуват сами, сподели за Българска телеграфна агенция Добромир Ганев, ръководител на Националното съдружие " Недвижими парцели “ (НСНИ).

Затова съгласно сдружението в България има потребност от регулация на посредническите услуги с недвижими парцели.

Организацията към този момент е подготвила проектозакон, който следва да бъде показан за необятно публично разискване. Качеството на брокерските услуги у нас сега е доста друго, добави Ганев. Той показа изследване на Европейската асоциация на експертите по недвижими парцели, чийто член е НСНИ, което демонстрира, че в 65 % от страните от Европейски Съюз има регулация на специалността. В част от останалите страни има първи проблясъци на постановяването на някакви правила. В България обаче няма безусловно никаква регулация, добави Ганев.

Според него един професионален брокер би трябвало да има знания най-малко в 15 области.  " Не може просто да свържеш двете страни и да искаш да ти се платят 3 % от цената на договорката, това е ходатайство, а не брокерство “, уточни специалистът. Според него това е и повода доста консуматори у нас да са недоволни от услугата, която получават. Воденето на оглед и свързването на двете страни не коства 3 %, зад тях стои пакет от доста услуги, сподели Ганев. И добави, че в компанията, която управлява, пакетът включва към 40 услуги.

Подготвеният от НСНИ проектозакон е за посредническите услуги при покупко-продажбите с недвижими парцели, изясни специалистът. По думите му в него се залага минимално качество на услугата. За да бъде реализирано това обаче, брокерите би трябвало да имат пълномощия и познания, сподели Ганев. Според него, с цел да се водят покупко-продажби за доста пари и да се съставляват клиентите пред другите институции, е нужно най-малко приблизително обучение със приключени курсове в лицензирана организация. Всеки, който има висше обучение по стопанска система, право, архитектура, инженерни науки, може да влиза непосредствено в специалността, сподели още той и добави, че проектозаконът планува да бъде основан указател на брокерите, както и на фирмите, които ги наемат.

Освен това планът планува да бъде направен Етичен кодекс, уточни ръководителят на НСНИ. Той посочи, че и в този момент организацията има подобен кодекс, единствено че в нея членуват 300 компании, а на пазара има още стотици, които не са подвластни на разпоредбите. Идеята е Етичният кодекс да сътвори условия да бъдат непокътнати както ползите на потребителите, по този начин и конкуренцията на пазара. Който не го съблюдава, ще бъде наказван, в това число и с изключване от бизнеса за избран интервал от време, посочи Ганев.

По думите му  ще бъде основана и камара, по прилика със сродните сектори. Тъй като е видно, че този модел работи, ще се възползваме от него, изясни Ганев. И посочи, че образованието на брокерите ще става отвън камарата, само че изпитът им, с цел да влязат в специалността, ще е от нейни представители.

В проектозакона са заложени и минимални условия за предоставяните услуги на клиентите, добави Ганев. Според него не е нужно да се постановат големи условия, защото самата конкуренция на пазара ще даде опция за основаването на разнообразни модели – който предлага по-малко услуги, ще взема по-малък % от покупко-продажбите и противоположното.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР