75% от лизинговите сделки у нас или ¼ от всички

...
75% от лизинговите сделки у нас или ¼ от всички
Коментари Харесай

Българите купуват на лизинг само едно: автомобили

75% от лизинговите покупко-продажби у нас или ¼ от всички тях са за транспортни средства. Най-голям дял имат персоналните коли - към 44%, а 31% са отпуснатите лизинги за тежкотоварни коли. Това съобщи основният изпълнителен шеф на " Интерлийз " в България Рудолф Кипта по време на събитие в столицата.

По неговите думи забележителен дял към 23 на 100 имат и покупко-продажбите за съоръжение, а едвам 1% са обвързваните с недвижими парцели.

" Най-типичният образец за пазара освен в България, само че и в Европа е финансов лизинг за кола. В целия район този сегмент е с максимален дял ", съобщи Кипта.

По неговите думи обаче у нас има един сегмент с значителен капацитет, който към момента не е изцяло създаден.

" Голяма опция за развиване има при оперативния лизинг. Той е повече услуга, в сравнение с финансиране и се употребява, когато дадена компания желае да употребява даден актив за избран интервал от време. Според изчисленията за България неговият дял е 5%, само че в действителност същинският размер е сред 5 и 10 на 100 ", изясни шефът на " Интерлийз ".

" В Европа делът на оперативния лизинг доближава 25%. В Чехия и Словакия преди няколко години беше със същия дял, както в България, само че в този момент към този момент е съвсем 20 на 100. Тук също има капацитет за сходен напредък ", счита специалистът.

По време на събитието стана ясно, че като част от групата на " Обединена българска банка " и след договорката на белгийската KBC Group лизинговото сдружение " Интерлийз " ще бъде ребрандирано и ще оперира под марката " ОББ Интерлийз ".

Главният изпълнителен шеф на компанията съобщи, че до 2020 година тя ще има за цел да стане пазарен водач, като сега е на трето място с дял от 10 на 100.

" До 2011 година " Интерлийз " беше първа в България с дял до 30 на 100. За страдание гръцката рецесия промени това, само че в този момент желаеме още веднъж да се превърнем в водач. За задачата ще би трябвало да утроим пазарния си дял и да удвоим клиентите си, които сега са 5000 души ", изясни Рудолф Кипта.

По неговите думи опция за напредък има в сегмента на корпоративни лизинги с фокус върху дребните и междинни предприятия.

Франк Янсен, който е изпълнителен шеф на корпоративно кредитиране в ОББ и ръководител на Съвета на шефовете на " Интерлийз ", добави, че концепцията е групата да предлага кръстосани продажби посредством банката, като клиентите ще имат опция да избират сред това да теглят заем или да вземат лизинг.

" Това е добър вид при покупко-продажби за прекачване на към този момент употребявани активи, като с лизинг прехвърлянето става доста по-лесно, в сравнение с с заем ", приключи Кипта.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР