75-годишният французин Жан-Жак Савин, който се опита да прекоси Атлантика,

...
75-годишният французин Жан-Жак Савин, който се опита да прекоси Атлантика,
Коментари Харесай

75-годишен французин загина в кануто си в Атлантика

75-годишният французин Жан-Жак Савин, който се опита да прекоси Атлантика, „ с цел да се надсмее над старостта “, бе открит мъртъв в каютата си в морето в събота, заяви Агенция Франс Прес. Бреговата защита на Португалия откри в петък преобърнатата лодка на Жан-Жак Савин край Азорските острови.
„ Тялото на Жан-Жак бе открито безжизнено в каютата на кануто му L’ Audacieux “, се споделя в прессъобщение на екипа от доброволци, които следяха приключението на Жан-Жак Савин, 75-годишния авантюрист. „ Португалската морска защита откри през вчерашния ден (петък) лодката, само че за жалост се върна от Азорските острови. Водолаз съумя да се спусне в лодката тази събота “, се прецизира в текста. „ Океанът този път бе по-силен от нашия другар, който толкоз обичаше навигацията и морето “. Точните условия към нещастието към момента не са открити.
Контактът с Жан-Жак Савин е загубен в нощта на четвъртък против петък, когато той е задействал „ двата си спешни маяка “, съгласно информация от екипа му. По време на последните контакти Жан-Жак Савин се е намирал в морето, на север от Мадейра, на път за дребния остров Понта Делгада от Азорския архипелаг, за ремонт. Според думите на щерка му Манон, „ всичко е било осъществено неотложно в съгласуваност с френските, португалските и американските морски избавителни служби “. Малко откакто отплава от Сагреш (южна Португалия) на 1 януари, авантюристът бързо се сблъска с компликации, комплициран от неприятни ветрове, които удължиха първичния му маршрут с 900 км.
На страницата си във Facebook в сряда Жан-Жак Савин загатва за „ мощно неспокойствие и мощен вятър “, добавяйки, че е бил заставен да премине от потребление на електрически обезсолител за вода към авариен, ръководен на ръка. „ Това ми коства физическа сила. Не се тормозете, не съм в заплаха! “, написа той.
Жител на Арес, в югозападната част на Франция, той възнамеряваше да прекоси океана с кану, с цел да се надсмее над старостта. Той отпразнува 75-ия си рожден ден на 14 януари на борда на своята лодка, дълга осем метра, необятна 1,70 м. „ Отплавам на отмора в намерено море, вземам си три месеца почивка “, засмя се той малко преди заминаването си. Страхотен състезател и „ приключенец по душа “, този някогашен боен парашутист, слаб и мускулест, бе прекарал повече от четири месеца през 2019 година в кораб във формата на бъчва три метра дълга и 2,10 м в диаметър. Така той прекоси Атлантика самичък, воден от ветровете и теченията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР