75,79% от преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в област Разград идват

...
75,79% от преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в област Разград идват
Коментари Харесай

Областта в България, в която 75% от чуждестранните инвестиции идват от САЩ

75,79% от директните задгранични вложения (ПЧИ) в област Разград идват от американски компании, а 5,22% от заетите там работят за сдружения с американско присъединяване. Това демонстрира проучване на Американската комерсиална камара в България за вложенията на бизнеса в Щатите у нас от 1990 до 2016 година.

Най-голям принос за забележителния размер на ПЧИ в Разград са вложенията на двете огромни компании в хранителната промишленост " Пилко " и " Амилум ". " Причина за това е най-много другояче ниското равнище на икономическо развиване и съвсем цялостна липса на други вложения в област Разград, на фона на което двете компании се открояват ", показват от AmCham България.

Значителна тежест имат американските инвестиции за икономикита на още две области в страната - Габрово и Стара Загора. В първата те имат дял от 19,81% от всички ПЧИ и способстват за 8,41% от заетостта. Делът на вложенията в Стара Загора е в размер на 11,83 на 100, сочат данните.

В Габрово се намира производителят " Идеал Стандарт Видима ". Инвестициите в област Стара Загора пък са фокусирани в един бранш - този на енергетиката. Вложенията там са свързани с активността на сдруженията AES и Contour Global.

" Те дават отговор за почти 12% от общите електропроизводствени мощности в страната и 23% от мощността съответно на топлоелектрически централи в страната ", се споделя в разбора.

" Почти всички американски вложения са струпани в столицата с помощта на добре развития - пазар и по-лесния достъп до работна ръка с уместно обучение и умения. Въпреки че от общо 70 компании, включени в районното систематизиране на вложенията от Съединени американски щати, 56 са регистрирани в София, районното им въздействие е по-малко от това на тези в други области тъй като стопанската система на София е доста по-голяма и развита от тази на която и да било друга област ", допълват от Камарата.

Делът на американските вложения в столицата е в границите на 12,43 на 100, като те способстват за 1,82% от заетостта в града.

Според данните общо американските компании в България държат 3,3% от дълготрайните материални активи в стопанската система, равняващи се на 4 милиарда лв.. Общите чисти доходи от продажби на тези сдружения са изчислявани на 7 милиарда лв., а заетите в тях са 28 600 души към 2016 година.

Що се отнася до обособените стопански браншове, към 98 на 100 от всички американски инвестиции са ориентирани към четири стопански действия - преработваща индустрия, произвеждане на електрическа сила, основаване и разпространяване на информация (включително ИКТ) и търговия.

Най-голям дял или над половината от тях са в преработващата индустрия, а близо 40 на 100 са в производството на електрическа енергия. Сред огромните компании с американско присъединяване в първия бранш са " Агрополихим ", " Каменица ", " Амилум България ", " Сенсата Технолоджис " и " Идеал Стандарт Видима ".

В отчета се добавя, че общо американските вложения в българската стопанска система доближават дял от 5,8% от всички ПЧИ в страната. За 2018 година размерът им, съгласно изчисленията на AmCham, надвишава посоченият в статистиката на Българската национална банка и доближава 4,497 милиарда лв.. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР